Elicoptere Airbus Helicopters vor fi fabricate la Brasov
Articol de , 23 noiembrie 2015, 18:17
In ultimele saptamani din cauza valului de evenimente, atat pe intern, cat si de pe extern, multe stiri economice au trecut prea putin bagate in seama de presa.
Cifre noi privind pensiile private.
ANAF a anuntat ca la 30 septembrie in Romania erau 6 milioane 460 de mii persoane care erau inregistrate in sistemul pensiilor private obligatorii (pilon II), cu 4,13% mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Dar numai 3 milioane 190 de mii aveau contributii lunare constante. De unde se vede ca fiecare dintre noi trebuie sa verificam cu mare atentie daca angajatorul nostru chiar a varsat contributiile pentru pensile private obligatorii. Altfel, ne vom trezi ca am fost salariati ani intregi, dar acesti ani nu conteaza la pensiile private.
Tot ANAF spune ca valoarea medie a unui cont aferent Pilonului II pentru cei 3,19 milioane participanti care au avut contributii lunare a ajuns la 5.300 lei (aproximativ 1.200 de euro).
Asta este in medie, pentru ca situatia este evident diferita in fucntie de salariu
Astfel, la 30 septembrie peste 2 milioane de participanti aveau sume in cont de pana in 5.000 lei. 700.000 de persoane aveau intre 5.000 si 10.000 de lei, iar 400.000 de persoane aveau in conturi peste 10.000 de lei fiecare.
Situatia Pilonului III
Activele nete pentru Pilonul III erau la 30 septembrie de numai 1,19 miliarde de lei (0,27 miliarde de euro), si erau inregistrati numai 373.437 de participanti.
Numarul de participanti era, insa, in crestere cu 10,99%, fata de aceeasi luna a anului trecut ceea ce inseamna ca din ce in ce mai multi romani vor sa depuna pentru pensie mai multi bani decat sunt obligati prin lege, si asta e foarte bine.
Pe total, spune ANAF, Pilonii II si III au ajuns sa aiba active de 24,27 miliarde de lei (5,50 miliarde de euro). Pensiile private au ajuns sa reprezinta 3,5% din PIB-ul Romaniei.
150.000 de bare de combustibil nuclear fabricate la Pitesti
Fabrica de Combustibil Nuclear Piteşti (FCN Piteşti) a produs fasciculul de combustibil nuclear cu numărul 150.000 dupa cum spune Nuclearelectrica.
Anual, centrala nucleară de la Cernavodă consumă aproximativ 10.000 fascicule de combustibil produse la Piteşti.
In plus, se pare ca sunt si de foarte buna calitate: au o rată de defectare mult mai redusa decat limita admisă de Autoritatea de Proiectare a Sistemului CANDU sistem dupa care functioneaza central de la Cernavoda,
Nuclearelectrtica precizeaza ca utilizarea celor 150.000 de fascicule de combustibil nuclear produce o cantitate de energie electrică de 167 TerraWatiOra. Daca ar trebui sa fie obtinuta in termocentrale, aceeasi cantitate de energie electrica ar avea nevoie de 333 milioane de tone carbune brun, sau de 166,5 milioane tone huila sau de 47,5 milioane de tone de pacura.
Aici se vede cat de importanta este CNE Cernavoda pentru economia Romaniei, dar si pentru reducerea poluarii.
Cele 150.000 de bare de combustibil fabricate la Pitesti dovedesc faptul ca Roamnia este printre putinele tari din lume care poseda intregul lant de energie nucleara: zacaminte de uraniu + fabrici pentru pregatirea combustibilului + centrala nucleara.
Asta ne asigura independenta totala in ce priveste energia nucleara si ajuta la mix-ul energetic care poate asigura independenta Romaniei.
Bani pentru repunerea in functiune a sistemelor de irigatii
Nu vom putea sa repunem in functiune toate irigatiile existente pe vremea comismului si nici nu merita economic, pentru ca erau sisteme gigantice, cu diferente de nivel foarte mari, distante foarte mari si deci consumuri exagerate de energie.
Dar partea economic rentabila se pare ca vom putea sa o repunem in functiune pentru ca pe 12 noiembie in Monotoruil Oficial a fost publicata legea prin care se aloca pentru irigatii 1 miliard de euro in perioada 2016-2020.
Vestea a anuntat-o fostul ministrul al agriculturii Daniel Constantin.
Prin aceeasi lege au fost create si 1.000 de posturi pentru Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), care ar trebui ocupate cât mai repede pentru a putea oferi mentenanţa sistemelor de irigatii.
Airbus Helicopters investeste la Brasov
Saptamana trecuta s-a inaugurat, in fine, oficial, santierul pentru noua fabrica Airbus Helicopters de la Brasov.
Presa nu a prea fost interesata de subiect, dar e o mare greseala, pentru ca fabrica inseamna ca Romania va avea un pol de tehnologie super-inalta.
Pana acum, la Brasov exista Eurocopter care, insa, doar asigura reparatiile, modernizarea si mentenanta unor elicoptere de conceptie europeana, dar destul de vechi.
In schimb, in viitoarea fabrica vor fi construite elicoptere grele H 215. Sunt aparate dotate cu 2 motoare, care pot fi folosite si pentru activitati utilitare, dar si pentru operatiuni international de mentinere a pacii si pentru misiuni de sprijin logistic, dupa cum precizeaza comunicatul Airbus Helicopters.