Capitala pregatita doar in teorie pentru vremea rea! Bucureștiul este de fapt nepregătit de iarnă
Articol de Mircea Apostolescu, 27 noiembrie 2015, 10:49
„Bucureștiul este pregătit de iarnă pe hârtie”, spunea aseară Primarul Interimar Răzvan Sava, după ce primise un raport stahanovisto-ceausist din partea factorilor de răspundere.
In acest raport, reprezentanții firmelor de salubrizare, ai direcțiilor si instituțiilor din subordinea Primăriei Capitalei, vorbeau despre zeci de utilaje, sute de muncitori si mii de tone de materiale antiderapante, toate pregătite pentru a interveni, in cazul unei ninsori.
Ei bine, eu îndrăznesc să afirm că Bucureștiul nu este pregătit de iarnă, nici măcar pe hartie!
Si o voi demonstra în rândurile ce urmează…
In primul rând, regia de termoficare abia îsi trage sufletul, târându-se cu greu de la o zi la alta, din cauza datoriilor istorice către ELCEN si ale acestuia din urmă către ROMGAZ.
Si asta in ciuda eforturilor financiare pe care Municipalitatea le-a făcut, în ultimul timp, pentru a plăti câte ceva din această datorie. Singura speranță a celor de la RADET si a 1,5 milioane de bucureșteni care depind de termoficare este ca iarna să nu fie prea grea si țevile prin care se distribuie agentul termic să nu crape prea tare.
Regia de transport public va avea probleme mari cu tramvaiele si troleibuzele, care sunt foarte vechi, dacă iarna va fi grea.
Pe de altă parte, rămân deschise o serie de lucrări mari, precum Iancului, Pantelimon, Bulevardul Liviu Rebreanu, Magistrala 5 de Metrou sau Piața Sudului.
Îi rog pe cei care circulă zilnic prin zona Big Berceni să încerce să îsi închipuie cum va arăta traficul la Piața Sudului, atunci când Soseaua Olteniței, Calea Văcărești si strada Nitu Vasile vor fi înghețate de zăpada împinsă de pluguri la marginea carosabilului.
Acelasi exercițiu l-ar putea incerca si cei care tranziteaza zilnic zona Eroilor.
In această iarnă, autoritățile nu vor putea ridica masinile parcate neregulamentar, chiar dacă acestea blochează intervenția utilajelor de dezapezire sau chiar mijlocul vreunei intersecții.
Există o hotărâre de instanță care spune că ridicarea mașinilor parcate ilegal este … ilegală!!!
Nu mai vorbim despre situația semaforizării din Capitală, care înregistrează daune majore, la cea mai mică ploaie sau chiar fără aceasta.
Imaginați-vă ce se va întâmpla când va cădea prima zăpadă, In condițiile in care seful Administrației Străzilor ii informa aseară pe Primarul Interimar că nu este nimic de făcut in aceasta privinta, deoarece acestea sunt vechi si se strică usor.
Desigur, marele sef nu a pomenit nimic despre milioanele de euro cheltuite, din banul public, de către Administrația Străzilor pentru „semnalizare verticală”, adică stoluri, pentru sistemul inteligent de management al traficului sau pentru a placa cu piatră naturală trotuarele mai multor bulevarde din Centrul Bucurestiului.
Iată doar câteva fapte si date care arată clar că, dincolo de rapoartele bombastice ale unor responsabili de la Primăria Capitalei, nu suntem pregătiți de iarnă, nici măcar pe hârtie.