„Crimson Peak” – o poveste romantică gotică născută din imaginația regizorului Guillermo del Toro
Articol de Stefania Grigore, 5 noiembrie 2015, 08:59 / actualizat: 30 noiembrie 2015, 9:05
În adevăratul spirit al importatei sărbători de Halloween, peste care de-abia ce-am trecut, este drama horror cu elemente de fantastic „Crimson Peak”, noua poveste imaginată de Guillermo del Toro, una de dragoste gotică, având un personaj important care apare în a doua parte a filmului şi nu este un om, ci o casă ruinată de morţi violente ce-şi păstrează secretele cu preţul vieţii celor care încearcă să le aducă la lumină.
Povestea e convenţională şi cam previzibilă: Edith Cushing (numită astfel după Peter Cushing, actor emblematic pentru studiourile Hammer cărora acest film este adus omagiu), este o tânără burgheză din Statele Unite cu veleități literare, foarte bine jucată de Mia Wasikowska. Ea e sedusă de aerul misterios al baronetului britanic Thomas Sharpe, excelent interpretat de Tom Hiddleston.
Aflat în căutare de finanţare pentru a-şi finaliza o maşinărie cu care să-şi salveze minele de lut roşu şi castelul familiei construit peste acestea, baronetul o ia de soție pe Edith şi o traversează Atlanticul la conacul său ruinat din Anglia, în care trăieşte, chiar la propriu, cu sora sa Lucille, jucată cu ţinută de Jessica Chastain, care pare însă depăşită de rol către final. Tânăra soţie află foarte repede, pe propria piele, că nu tot ce mişcă în scârţâitoarea casă e viu şi pe picioarele sale. Însă fantomele, bine interpretate de actori ale căror imagini au fost prelucrate pe computer, au rolul de a avertiza asupra prezenţei răului în lumea celor vii şi nu de a pedepsi.
Nu puteau lipsi personajele fetiş ale regizorului Guillermo del Toro: insectele. Fluturi viu colorați şi fluturii cap de mort ca o metaforă a antagonismului dintre protagoniste – bălaia, radioasa Edith Cushing şi bruneta, tenebroasa Lady Lucille Sharpe. Sau ca hrană pentru o armată de furnici. Evident, tot o metaforă.
Chiar dacă scenariul scris împreună cu Matthew Robbins mai şchioapătă, conacul construit de strămoșii lui Sharpe ce se afundă încet în lutul roşiatec, care dizolvat în apă pare sânge gros ce se prelinge pe pereţii casei, e o minune a scenografiei. Aşa cum sunt şi costumele. Iar culorile de o intensitate violentă sunt la locul lor pe ecran. Coloana sonoră este, de asemea, remarcabilă, atât în ceea ce priveşte efectele cât şi muzica. Aşa că, drama horror cu elemente de fantastic „Crimson Peak” merită să o vizionaţi într-una din sălile de cinema unde rulează. Adică la oricare dintre cinematografele de mall.