Discuții pentru Teatrul Nottara, dar cum rămâne cu afacerile private?
Articol de Mircea Apostolescu, 2 decembrie 2015, 15:50
Astăzi, primarul interimar al Capitalei discuta cu prim-ministru și cu ministrul Culturii situația Teatrului Nottara, care a fost obligat să închidă porțile Sălii Magheru, din cauză că aceasta se află la parterul unui imobil încadrat în clasa întâi de risc seismic sau, mai simplu, cu bulină rosie.
Desigur, discuția este oportună, dar nu suficientă. Pe lângă faptul că în situația Teatrului Nottara se mai află și alte instituții de cultură, Teatrul Foarte Mic sau cel de Comedie, spre exemplu, foarte multe afaceri mici din centrul Bucureștiului au primit o lovitură dură și neasteptată prin noua reglementare legală, care le interzice să funcționeze la parterul clădirilor cu bulină rosie. Este vorba de mici magazine, care vând îmbrăcăminte, încălțăminte, dar si despre magazine alimentare de cartier, centre de copiere și multiplicare, unități cu specific de alimentație publică etc.
Patronii se plâng că au primit donațiile vineri, în pragul weekend-ului prelungit de 1 Decembrie, astfel încât nu au mai putut face nimic. Ei reclamă faptul că nu stiau atunci când au închiriat spatiile că respectivele imobile au bulină rosie și că, acum, trebuie să îsi înceteze brusc activitatea și să caute alte locații, în apropiere, pentru a-și muta afacerile. Multe dintre aceste mici firme de prestări servicii vor dispărea, spun patronii, deoarece noua lege a avut drept efect și creșterea bruscă a chiriilor pentru spațiile comerciale din clădirile fără bulină.
Poate ar fi și aceasta o temă demnă de atenția prim-ministrului si a Edilului Capitalei, pentru că acești mici întreprinzători creează si susțin locuri de muncă si plătesc taxe și impozite, atât la bugetul de stat, cât si la cel local.