COP21- cine plateste?
Articol de Sorin Pavel, 5 decembrie 2015, 14:47
Dupa o saptamana de convorbiri, Conferinta internationala asupra climei de la Paris a ajuns la jumatate. Desi dificil, negocierile au avansat, participantii au finalizat un text pe baza caruia se va elabora acordul mondial ce isi propune sa franeze incalzirea globala. De maine ministrii din 195 de tari reuniti in apropierea Parisului vor studia textul urmand sa il transforme intr-un acord universal.
Exista destule puncte de vedere divergente mai ales in privinta repartizarii eforturilor pentru combaterea schimbarilor climatice. Tarile din Sud vor sa fie precizat clar ca cele 100 de miliarde de dolari pe an promisi pana in 2020 pentru a le ajuta sa se adapteze la noile conditii nu sunt decat un punct de plecare in timp ce statele din Nord nu vor sa fie singurele care baga mana in buzunar. Situatia nu convine tarilor in curs de dezvoltare care cer ca mai intai statele bogate sa isi respecte angajamentele.
Oamenii de stiinta avertizeaza ca, desi intr-un ritm mai putin sustinut, emisiile de gaze cu efect de sera vor continua sa avanseze punand omenirea pe un drum fara intoarcere daca incalzirea globala nu va fi limitata la maximum 2 grade Celsius fata de era preindustriala.