35 de ani fără John Lennon
Articol de Maria Gheorghiu, 8 decembrie 2015, 12:16
In fiecare an, în 8 decembrie, numărăm anii fără John Lennon… Am ajuns la 35.
Pentru foarte mulți dintre noi, o lume fără John Lennon e o lume mai săracă în spirit, mai săracă în muzică. Pentru că el nu a fost doar unul din Beatles-ii care au schimbat radical lumea prin muzică; John Lennon a fost un simbol al luptei pentru pace din anii ”70 , in acea perioadă cele mai importante cantece ale artistului fiind „Give Peace A Chance”( 1969) și ”Imagine” (1972), devenite imnuri antirăzboinice.
Lennon era întruchiparea naturii rebele, cu un spirit puternic îndreptat împotriva a tot ce era convențional, lucrul acesta fiind lesne observat în compoziții, desene, filme sau interviuri. Din cauza părerilor sale politice, a devenit un personaj controversat, criticile sale împotriva războiului din Vietnam determinandu-l pe președintele de atunci al S.U.A., Richard Nixon la numeroase încercări de a-l deporta.
Fără îndoială, John Lennon, în afara emblemei Beatles, de care va rămane marcat pentru totdeauna, și-a sporit notorietatea si după părăsirea trupei, activitatea sa alături de Yoko Ono, aducandu-i un plus de celebritate fără precedent în lume.
Celebritatea a fost de fapt și cea care i-a adus moartea, pentru că asasinul său a făcut lucrul aceasta numai și numai din dorința de a deveni și el celebru..(pe lista sa, în acest plan diabolic, se mai aflau Elizabeth Taylor, Marlon Brando sau Jacqueline Kennedy Onassis)..Macabră dorință…de altfel, îndeplinită…, pentru că oricat de mult și-ar fi dorit Paul McCartney și Yoko Ono ca numele criminalului să nu fie pronunțat, (tocmai pentru a dovedi inutilitatea crimei), acesta a devenit unul din cei urați și disprețuiți oameni ai lumii.
Există insă si cateva lucruri mai puțin știute despre asasinarea lui John Lennon, unul dintre ele fiind faptul că soția criminalului, l-ar fi putut salva.
Tabloidul britanic ”The Sun” scria în urmă cu 5 ani, la 30 de ani de la moartea lui John Lennon, că sotia criminalului a mărturisit cum Mark Chapman i-a povestit despre planurile sale cu doar trei săptămani înainte de cumplita tragedie si cum i-a aratat chiar si pistolul cu care l-a ucis ulterior pe Lennon. De altfel, există casete inregistrate in care aceasta iși amintește cum, in loc să se ducă la politie sau să ceară ajutor medical urgent pentru soțul său bolnav mintal, ea a crezut că poate rezolva problema singură.
Nu a avut însă curajul necesar și astfel, soțul ei Mark David Chapman, la 8 decembrie 1980 il impusca mortal pe Lennon in fata casei sale din Dakota.
Locul in care se află cenușa lui John Lennon nu a fost niciodată dat publicitatii. Se presupune că ea se afla in posesia lui Yoko Ono, desi există si voci care spun că o parte din cenusa ar fi fost imprastiată in Strawberry Fields Memorial din Central Park, New York.
Până în 2010 14 milioane de albume ale lui se vânduseră în întreaga lume, iar ca compozitor și interpret a fost de 27 de ori pe locul 1 în US Hot 100. În 2002, BBC l-a votat al optulea din cei mai mari 100 de britanici, iar în 2008 revista Rolling Stone l-a votat al cincilea din cei mai mari cântăreți al tuturor timpurilor..
„După moartea sa, John Lennon a fost inclus în Songwriters Hall of Fame (în 1987), și în Rock and Roll Hall of Fame (în 1994).
Astăzi, mai mult ca oricand, mesajul de pace pe care l-a lăsat moștenire omenirii, este de actualite și cred că ar trebui să fim cu toții conștienți de asta..”
„Pe pamant idioții au arme și cu ele pot face orice…” (Adrian Păunescu)