Retrospectiva 2015: Sanatatea sub semnul colectiv al nepasarii autoritatilor
Articol de , 21 decembrie 2015, 14:04
“Numarul persoanelor decedate in incendiul din 30 octombrie 2015 a ajuns la 62, dintre care 27 de persoane au murit in incendiu, 24 in spitalele din tara si 11 dintre ranitii transferati in strainătate” – asa de sec suna un comunicat publicat pe 16 decembrie pe site-ul Ministerului Sanatatii.
Nu departe de aceasta realitate trista este starea intregului sistem sanitar. E nevoie de medici, asistenti, medicamente, sange, inovatie! Si, mai presus de toate, e nevoie de informatie. Pentru ca, in spatele acestor lipsuri, spalandu-se cu apa de ploaie pe mainile pline de infectia indiferentei si autosuficientei, autoritatile au aprofundat stiinta minciunii. Au invatat sa minta ascunzand lipsuri, sa minta ascunzand fapte, sa minta ascunzand erori. Sa minta facand promisiuni sau sa minta prin omisiune. Sa minta in acelasi ritm in care respira! Sa minta in conferinte, sa minta in declaratii, sa minta in institutii, sa minta de unii singuri sau, cel mai grav, sa minta colectiv!
Putini spre inexistenti sunt cei care indraznesc sa arate cu degetul neregulile.
Putini spre inexistenti sunt cei care indraznesc sa deschida gura in fata sefilor sau in fata opiniei publice. Si toate acestea se transmit, parca, din mandate in mandat, cu si mai mare amploare.
Daca pana la 30 octombrie, de bine de rau, autoritatile mai ieseau in fata microfoanelor, cei de acum sunt inexistenti in peisaj.
La o luna dupa numirea conf. univ. dr. Patriciu Achimas-Cadariu la conducerea Ministerului Sanatatii, acesta nu a reusit sa aiba nici macar o prima intalnire cu reprezentantii presei acreditati pe domeniu. Sa ne cunoastem, sa ne spuna ce planuri are, sa ne spuna ce proiecte si programe pastreaza si ce nu. Sa ne spuna cum vede sistemul sanitar peste un an.
Anul 2015 a inceput sub semnul inaugurarilor. Ministrul de atunci, Nicolae Banicioiu, a inaugurat in a doua saptamana a lunii ianuarie Centrul de donare transfuzionala de la Spitalul Universitar. Ca o premonitie ca va fi nevoie de sange, mai mult ca niciodata, a promis atunci redeschiderea punctelor de colecta in marile spitale pentru a evita discontinuitatile in colectare.
A urmat inaugurarea Centrului de Uronefrologie si Transplant Renal „Fundeni”. Au avut loc, intre timp, intalniri ale ministrului Sanatatii cu reprezentantii sindicalistilor. A fost prezentata Strategia Nationala de Control al Tuberculozei in Romania 2015-2020. Au fost facute promisiuni pacientilor cu afectiuni cronice si oncologice ca vor beneficia de programe si tratamente inovatoare.
A urmat alt spital, respectiv alta inaugurare – cea a maternitatii din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta “Sfantul Pantelimon”.
Luna martie a venit cu constituirea Registrului National al Asociatiilor de Pacienti la nivelul Ministerului Sanatatii si cu promisiunea Ministerului ca va continua programele demarate in 2014, destinate rezolvarii marilor urgente din sectorul intraspitalicesc.
Unul dintre cele mai asteptate momente a fost inaugurarea, dupa multi ani de zile si multe milioane de euro cheltuite, a Unitatii de Arsi de la Spitalul de Urgenta Bucuresti! Aceasta a fost inaugurata cu mare fast dar, ghinion, inchisa imediat dupa ce invitatii au parasit conferinta festiva. Motivul? Lipsa de personal. Aveam sa aflam acest lucru in noiembrie, cand cererea de interventii aici a devenit arzatoare. Si tot atunci aveam sa aflam ca nici dotarile nu erau tocmai acelea impuse de conditia unui “mare ars” care necesita terapie intensiva specifica.
Si, pentru ca fondurile sanatatii erau in “exces”, la inceputul lunii iunie, Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta primesc 25 de autospeciale pentru transport personal si victime multiple (ATPVM) si un spital de campanie, toate achizitionate de Ministerul Sanatatii si donate Ministerului de Interne, altfel spus… Ca sa aiba… Ca sa aiba la defilari si ca sa aiba personalul cu ce sa isi faca poze pentru retelele virtuale. Folosite concret nu stiu sa fii fost si nici nu le-am vazut personal.
In acest timp, Serviciul de Ambulanta Bucuresti – Ilfov, cel mai mare servicu de ambulanta din tara, primea o ambulanta!
Ca in fiecare an, in data de 14 iunie a fost aniversata Ziua Mondiala a Donatorului de Sange, pe buna dreptate!
Luna iulie le-a adus parintilor dreptul la o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului.
In luna august, Ministerul Sanatatii a alocat 244 milioane de lei pentru programele destinate ingrijirii celor mai grave cazuri intalnite in spitale.
Si, pentru ca au aparut ceva fonduri, tot atunci a mai avut loc o rectificare bugetara pentru Sistemul national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat. Pentru necunoscatori, primul ajutor calificat e reprezentat de paramedici, care sunt pompieri – pompieri cu un singur modul de pregatire si incadrati ca personal nemedical, neplatitor de taxa de malpraxis, pentru ca, alaturi, la Interne, nu exista aceasta notiune.
Revenind la sanatate, la inceputul lunii septembrie, a fost inaugurata Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Grigore Alexandrescu.
30 octombrie aduce cea mai grea piatra de incercare pentru sistemul medical romanesc – incendiul de la Colectiv. Dupa 3 zile de la incident, Ministerul Sanatatii, cu picatura, incepe sa ofere informatii privind starea pacientilor internati in urma incendiului din 30 octombrie, informatii privind costurile transportului si ale tratamentului pacientilor transferati la clinici din strainatate.
Si, pentru ca toti oamenii care isi fac meseria in tara asta sunt “premiati”, ministrul Sanatatii i-a propus presedintelui tarii, pe 13 noiembrie, decorarea medicilor si managerilor implicati in salvarea victimelor de la Colectiv.
La inceputul lui decembrie, Institutul National de Sanatate Publica si Directia de Sanatate Publica Bucuresti au descoperit ca in spitale exista infectii. Urmeaza, asadar, analiza situatiei infectiilor nasocomiale.
In urma tristului eveniment din Colectiv, dupa demisia Guvernului, la minister este schimbata conducerea – alti oameni, aceleasi scaune. Aceleasi probleme pentru pacienti, aceleasi probleme pentru personalul medical, momentan.
In perspectiva, pentru ca este perioada faptelor si gandurilor bune ne putem pune o dorinta: poate cineva, de sus, le va da celor ce hotarasc intr-un fel sau altul destinele romanilor un gram de empatie. Empatie pentru pacientul in suferinta, pentru apartinatorii nevoiti sa suplineasca ceea ce sistemul nu poate oferi, pentru personalul medical, epuizat dar care se inversuneaza sa ramana in tara si care inca mai spera la normalitate!