Pretul petrolului: o lupta pe viata si pe moarte
Articol de , 21 decembrie 2015, 18:20
Preţul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a atins astazi cel mai redus nivel din ultimii 11 ani, afirma agentia Bloomberg.
Barilul de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare in luna februarie a ajuns, astfel, la 36 de dolari si 6 centi, cel mai redus nivel dupa data de 2 iulie 2004, in urma speculatiilor ca toti furnizorii, incepand cu cei din OPEC, dar si Statele Unite, si Rusia vor accentua supraoferta, pentru a-si pastra cotele de piata.
Preţul petrolului Brent a scazut cu 37% in acest an si se indreaptă spre al treilea declin anual consecutiv.
La Bursa din New York petrolul american WTI cu livrare in luna februarie a coborat pana la 35 de dolari si 62 de centi pe baril
Desi prabusirea pretului barilului a provocat deja mari pierderi tarilor exportatoare, competitia pentru eliminarea petrolului de sist si pentru pastrarea cotelor de paita a facut ca niciun jucator major sa nu-si reduca productia.
Competitia va deveni si mai dura dupa ce Iranul va reincepe sa exporte masiv, dupa ce a s-a ajuns la un acord privind activitatile sale nucleare.
Rusia, in special, este puternic afectata de aceasta situatie, pentru ca se bazeaza pe petrol pentru a compensa partial efectele embargoului economic decis de Uniunea Europeana, dar Moscova refuza si ea sa-si reduca productia.
In conditiile in care specialistii estimeaza ca economia mondiala, in primul rand cea chineza, nu va creste conform asteptarilor, consumul de energie va fi limitat, si orice mare exportator risca sa nu mai poata recupera procentele din piata pe care le-ar putea pierde in aceasta competitie pe viata si pe moarte.
Pe de alta parte, pretul scazut al barilului este considerat un stimul important pentru relansarea economiei mondiale, in primul rand a celei europene.
In schimb, promotorii energiior regenerabile se tem ca hidrocarburile ieftine vor frana investiile in sursele alternative, care sunt considerabil mai scumpe decat cele clasice.
In Romania, pretul exceptional de redus al hidrocarburilor pe plan international risca sa blocheze investitiile in exploatarea zacamintelor din Marea Neagra.