Cu sânge rece
Articol de cristina.toma, 23 decembrie 2015, 16:44
Până pe 31 decembrie, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită să vizitați gratuit expoziția temporară de reptile „Cu sânge rece”, unde puteți vedea peste 70 de specii de șerpi, șopârle, broaște țestoase din Africa, America de Nord și de Sud, Australia și Europa.
Astfel, taipanul australian, cobra egipteană, vipera uriaşă africană, anaconda, şarpele cu clopoţei, cobra scuipătoare sau şarpele regal sunt doar câteva dintre speciile care pot fi admirate în această expoziţie la Muzeul „Antipa”.
Reptilele au fost primele vertebrate care au cucerit cu adevărat uscatul în urmă cu mai bine de 300 de milioane de ani, urmând ca pe parcursul a 200 de milioane de ani să domine complet aproape toate mediile de viaţă disponibile. Speciile existente în prezent, mai mult de 10.000 cunoscute, reprezintă doar o mică fracţie din diversitatea existentă odată. Chiar şi aşa, grupul reptilelor impresionează prin varietatea de mărimi (de la animale nu mai mari decât o unghie, la giganţi de 10 metri lungime), forme (ţestoase, sopârle, şerpi, crocodili) sau adaptări pentru mediul acvatic, mediul terestru şi chiar aerian.
Reptilele au inspirat numeroase legende şi mituri, şarpele apărând în toate culturile antice, de la egipteni până la greci şi romani, fiind privit ca un simbol al puterii, al inteligenţei sau al vindecării. Crocodilii erau consideraţi de vechii egipteni ca fiind responsabili pentru înverzirea malurilor, iar elenii considerau că şopârlele au rol în prezicerea viitorului.
Expoziţia „Cu sânge rece” oferă o fascinantă incursiune în lumea acestor misterioase vieţuitoare şi pune la dispoziţia vizitatorilor informaţii despre obiceiurile lor, despre cum se adaptează ele la mediul înconjurător, precum şi despre rolul pe care-l joacă în ecosistem.
Vizitatorii de toate vârstele sunt asteptați să viziteze expoziția, dar trebuie să respecte câteva reguli simple, dintre care cele mai importante sunt să nu intervină asupra terariilor unde sunt expuse animalele și să nu folosească blitz-ul atunci când fac fotografii.
Expoziția poate fi vizitată între orele 10:00 – 18:00, de luni până vineri și între 10:00 – 19:00, sâmbătă și duminică.