Spune STOP violenței împotriva copiilor! #37lasuta
Articol de Stefania Grigore, 14 ianuarie 2016, 11:11
Violenţa împotriva copiilor este aprig combătută de o parte de părinţii din România.
Sute de oameni s-au alăturat unei campanii de acest gen iniţiată pe Facebook de fosta jurnalistă Oana Dobre Dimofte.
Aceasta i-a îndemnat pe toţi cei care nu susţin că bătaia este o metodă de disciplină să folosească hastagul #37lasuta insotit de o poză cu micutii lor.
De atlfel, Oana Dobre a fost prima care a folosit hastagul, alături de următorul mesaj:
„Este un hashtag pentru părinții și non-părinții care vor să lupte împotriva bătăii ca metodă de disciplină. Dacă vreți să participați, puneți pe wall-ul vostru o fotografie însoțită de hashtagul #37lasută. Pentru că, în România, 63% dintre părinți își bat copiii. Noi suntem ceilalți”.
Totul a pornit de la studiul care a reliefat că 63% dintre părinţii din România consideră că “bătaia este ruptă din Rai” şi o folosesc pentru a-şi disciplina copiii.
Chit că este vorba de asa zisa “palmuţă” pe care unii părinţi o consideră nevinovată sau de adevarate bătăi pe care le primesc minorii, jurnalista, initiatoarea campaniei, doreşte să arate că metoda nu este benefică pentru copii, ba, mai mult, îi traumatizează, aceştia devenind pe viitor noua generaţie de părinti care îşi altoiesc copiii.
La campania derulată pe Facebook, prin folosirea hastagului #37lasuta, procentul românilor care nu işi bat copiii, au aderat sute de părinti.
Ei au postat poze alături de micutii lor si mesaje prin care combat cu toată puterea agresiunea asupra copiilor.
Campania este sustinută si de organizatii precum Unicef România, Salvați Copiii sau Fundația Seeding Knowledge Foundation.
Spre exemplu, Unicef a postat pe Facebook următorul mesaj: „Bătaia nu este o metodă de disciplină, ci o formă de abuz pe care niciun copil nu ar trebui să o cunoască”.
La rândul ei, o mămică scrie: „A nu fi lovit nu e egal cu a fi lăsat fără nicio regulă. A nu fi lovit înseamnă că îi explici omulețului de nici un metru de ce nu e ok, înseamnă că îi pui limite clare cu ce e permis și ce nu. Palma nu rezolvă nimic! Doar face liniște pe moment, atât.“
O alta face un apel la părinţi: „Bătaia nu este un mod de educare a copiilor. Părinți, renunțați la așa ceva!”.
Un material realizat de Alexandra Ruse