Un gândac deţine secretul care poate revoluţiona avioanele

Foto: dailymail.co.uk

Un gândac ce trăieşte în desertul Namib a ajutat oamenii de ştiinţă să descopere o soluţie la una dintre problemele care afectează avioanele. Insecta le-a oferit cercetătorilor o metodă prin care se poate preveni formarea gheţii pe avioane. Echipa de specialişti de la Virginia Polytechnic Institute este cea care a făcut descoperirea. Ei s-au inspirat de la o mică insectă care trăieşte într-un loc unde îngheţul este arareori o problemă: desertul Namib din Africa.

„Am remarcat ironia: o insectă a cărei casă se află într-un loc arid ne-a oferit inspiraţia pentru a face o descoperire legată de îngheţ”, a explicat Jonathan Boreyko, unul dintre cercetători. Gândacul de deşert poate colecta apă din atmosferă prin intermediul unei proprietăţi unice a cochiliei sale netede, care este dotată cu nişte proeminenţe. Acest lucru permite formarea picăturilor de apă şi dirijarea lor către gura animalului.

Oamenii de ştiinţă au studiat modelele regăsite pe cochilia insectei şi le-au reprodus pe o plăcuţă de silicon. Suprafaţa materialului respinge apa, astfel că nu e absorbită, iar picăturile de lichid sunt separate unele de altele şi se deplasează aproape continuu, ceea ce încetineşte sau previne fenomenul de îngheţare.

Metoda s-ar putea aplica în industria aviatică, unde sume uriaşe sunt cheltuite anual pentru ca avioanele să rămână uscate. Dirijarea controlată a apei ar fi o alternativă mai ieftină şi mai eficientă la tehnologiile folosite în prezent, arată oamenii de ştiinţă care au dezvoltat proiectul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.