Astazi a fost inaugurat, la Bucuresti, primul Centru din Europa de Terapie Asistată de Animale si Cercetarea Interactiunii Om-Animal, ”Dogs For People”.
In acest centru sunt folositi câini comunitari, special selectati, antrenati si dresati pentru aceste activităti.
Centrul este rodul colaborarii dintre organizatia internationala de protectia animalelor „Vier Photen” Romania, Facultatea de Psihologie a Universitatatii Babes-Bolyai din Cluj si Universitatea Bucuresti.
Despre ideea care a stat la baza realizarii acestui centru, Anca Tomescu, manager de proiect a declarat: „Acest centru este un vis devenit realitate, fiind un proiect unic în Europa. Din 2004 încoace, de când am început să derulăm programe de terapie asistată de animale, am încercat în permanență să demonstrăm valoarea și contribuția imensă a acestor câini în beneficiile pe care le aduc copiilor. Acum, prin Centrul “Dogs For People“ putem aduce dovezi despre beneficiile interactiunii pozitive cu animale. Centrul beneficiaza de cea mai performantă tehnologie de cercetare în domeniul interacțiunii om-animal.”
Terapia cu ajutorul cainlor ajuta foarte mult copiii cu sindrom Down si tulburari din spectrul autist spune si psihologul Victor Chitic care deja are o experienta bogata in terapiile asistate de animale.
El ne-a explicat ca sedintele de terapie sunt conduse de echipe compuse din psihoterapeuti, antrenori si câini special antrenati. Centrul „Dogs For People” va permite accesul la cercetare stiintifică oricărui alt centru, universitate sau echipă de psihoterapeuti din România sau străinătate.
Cainii care ii vor asista pe psihoterapeuti sunt toti fosti comunitari care au istorii de viata dificile, au fost salvati de voluntarii Vier Photen si apoi instruiti sa ajute copiii cu probleme. Ei sunt Mulan, Rici si Ţuca. Trei caini, fosti maidanezi, care acum fac echipa cu psihologii si ii ajuta pe micutii cu probleme.
Centrul „Dogs for peoples” este un proiect finantat in intregime de Vier Photen, iar terapiile sunt gratuite.
Autor text: Cristina Toma