BucurestiFM iti prezinta cartea de week-end – „Viata nemuritoare a Henriettei Lacks”
Articol de cristina.toma, 30 ianuarie 2016, 08:24
O carte pe care nu ar trebui să o lăsaţi necitită în această iarnă, mai ales dacă sunteţi pasionaţi de istoria ştiinţei este „Viaţa nemuritoare a Henrettei Lacks”, scrisă de Rebecca Skloot şi apărută în traducere românească la editura Pandora M.
Jurnalistă pasionată de subiecte legate de ştiinţă şi ale cărei articole au apărut în cele mai importante reviste de profil ea vine în întâmpinarea cititorilor cu o carte ce ne spune nu doar o poveste din istoria medicinei ci mai mult de atât.
Totul începe cu prelevarea de celule de catre medici de la Henrietta Lacks fără a se cere acordul acesteia.
Celulele au fost denumite de medici HeLA şi nu au murit niciodată, ba, mai mult, au ajuns să provoace o adevărată revoluţie în medicină. Copiii ei au aflat adevărul abia după 20 de ani.
Dar cine a fost Henrietta Lacks, cunoscută în lumea ştiinţei cu numele de HeLa?
A fost o femeie de culoare săracă, care a cultivat tutun împreuna cu soţul său, a născut doi copii iar, în 1951, a fost internataă în spital pentru ca ii fusese depistata o tumoare.
Tot atunci i-au fost recoltate, fără ca ea să bănuiască ceva, celulele care aveau să revoluţioneze ştiinţa medicală deoarece au devenit unul dintre cele mai importante instrumente în cercetarea medicală, vitale pentru dezvoltarea vaccinului contra poliomielitei, pentru studiile asupra clonării, cartografierea genomului uman, fertilizarea în vitro şi multe altele.
Celulele Henriettei au fost vândute şi cumpărate în milioane de doze, dar, cu toate acestea, ea a rămas un personaj aproape necunoscut.
Însă care este cel mai important lucru pe care cititorii îl pot afla din această istorie ?
Ce au in comun etica, rasa şi medicina?
Ce descoperiri s-au făcut datorită celulelor nemuritoare HeLa?
Ce înseamnă să te vindeci prin credinţă?
Povestea lui Deborah, fiica Henreittei Lacks care a trăit toată viaţa chinuită de tot felul de întrebari legate de mama pe care nu a apucat să o cunoască?
Aceasta veţi hotărî singuri atunci când veţi citi „Viaţa nemuritoare a Henriettei Lacks”.
Dar mai există aici o poveste necunoscută despre legatura dintre autoare şi personaj.
Înainte de a aşterne pe hârtie acestă poveste Rebecca Skloot a înfintat Fundaţia „Henrietta Lacks” ce sprijină cercetările în domeniul medical iar o parte din banii obtinuşi pe carte au fost donaţi acestei fundaţii.
Însă dincolo de toate acestea vă mai spun doar atat:: nu veţi lăsa cartea din mână până când nu veţi întoarce si ultima pagină.