Ce trebuie să ştii despre boala parodontală
Articol de , 5 februarie 2016, 16:03
Am început ieri să vorbim despre boala parodontală.
Am stabilit că este o inflamaţie a ţesutului din jurul dintelui, provocată cel mai frecvent de igiena precară.
Aşa că, pentru sănătatea noastră, nu trebuie să omitem periajul dinţilor, după ritualul stabilit deja (dimineaţa şi, obligatoriu, seara), însoţit de folosirea aţei dentare şi a apei de gură.
Tot la „impuse”, atunci când vorbim de prevenţia bolii parodontale, este şi îndepărtarea tartrului, de două ori pe an, cu ocazia vizitei periodice la cabinetul stomatologic.
Dacă afecţiunea s-a declanşat deja, acest procedeu se va efectua mult mai des – o dată la trei luni, căci orice focar de infecţie trebuie îndepărtat.
Statisticile arată că 60-70 % dintre români suferă deja de ceea ce numim popular parodontoză.
Şi, atunci, mergem la medic! Dar nu la oricare, ci la specialistul în boală parodontală .
Tratamentul începe printr-o igienizare specială, include antibioterapie, în urma acestora trebuie să se ia o decizie: ce dinţi se păstrează şi la ce se renunţă?
Ce efecte are tratamentul urmat, aflăm de la doctor stomatolog Ionuţ Leahu:
„Dacă este o formă agresivă care apare la vârste tinere, de cele mai multe ori încetinim evoluţia ei, dar finalitatea va fi tot pierderea dinţilor şi se pune problema să nu aşteptăm până în ultimul moment pentru că trebuie să ne gândim că soluţia va fi cu implant dentar. În momentul în care noi scoatem dinţii, dispare boala parodontală, iar implanturile dentare noi pe care le inserăm în maxilarul pacientului vor avea o durată de viaţă foarte lungă, fără a fi afectate. Că şi aici este o întrebare frecventă: Dacă am boală parodontală, nu cumva se manifestă şi la implanturi?
Nu, nu se face boală parodontală la implanturi!”
Reţinem concluzia importantă: igiena este esenţială, şi în prevenţie, şi în cursul tratamentului.
În rubrica de mâine aflăm ce obiceiuri ne ajută să ne păstrăm dinţii frumoşi şi sănătoşi.