Zeci de gospodării, terenuri şi drumuri din Olt şi Prahova au fost afectate de inundaţii

Zeci de gospodării şi terenuri agricole din mai multe localităţi ale judeţului Olt au fost inundate în urma ploilor torenţiale din ultima perioadă, cea mai afectată fiind localitatea Movileni.

Sute de hectare de terenuri şi zeci de anexe gospodăreşti din judeţul Argeş au fost afectate de inundaţiile din ultima perioadă, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din zonele inundate în mai multe localităţi, fără a se înregistra cazuri de persoane sinistrate.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii, duminică, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, ploile din ultima perioadă au inundat 48 de anexe gospodăreşti şi 429 de hectare de terenuri arabile şi păşuni.

Inundaţiile au afectat localităţi precum: Călineşti, Stolnici, Vedea, Bradu, Bârla, Curtea de Argeş şi Piteşti, unde apa a pătruns în beciuri, subsoluri sau anexe gospodăreşti. Viiturile au mai avariat un podeţ în localitatea Ştefan cel Mare.

În urma inundaţiilor, nu a fost nevoie ca oamenii din zonele afectate să-şi părăsească locuinţele, şi nici nu s-au înregistrat cazuri de persoane sinistrate.

Pompierii au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodăriile inundate, dar şi pentru decolmatarea şanţurilor şi tuburilor de scurgere a apei în mai multe localităţi.

Tot ca urmare a inundaţiilor, un punct de transformare a energiei electrice a fost avariat în comuna Mirceşti, aproximativ 300 de familii rămânând fără alimentare cu energie electrică. La ora transmiterii acestei ştiri, se lucrează pentru remedierea avariei în vederea reluării furnizării energiei electrice.

Numărul persoanelor evacuate şi al celor izolate în urma inundaţiilor care afectează mai multe localităţi din Teleorman a crescut în ultimele ore, un bilanţ al ISU arătând că duminică la prânz peste o sută de persoane erau izolate din cauza apelor şi peste 60 fuseseră evacuate.

Potrivit celui mai recent raport dat publicităţii de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, în ultimele ore numărul persoanelor care au fost evacuate din casele lor, fiind nevoite să plece la rude din locuinţele inundate a crescut de la 43 la 62 de persoane, iar numărul oamenilor care au rămas izolaţi din cauza viitorilor a ajuns la 103.

De asemenea, potrivit aceluiaşi bilanţ, peste 700 de animale au fost evacuate. Astfel, conform datelor furnizate de ISU Teleorman, duminică la orele prânzului 38 de persoane erau izolate în comuna Tătărăştii de Jos, satul Obartu, iar alte 65 de persoane sunt izolate în satul Beuca, din comuna cu acelaşi nume.

Duminică, sunt în continuare inundate 305 curţi, 638 de anexe gospodăreşti, 65 de case şi o bază sportivă.

Apele revărsate ale râurilor Teleorman, Câinelui şi ale pâraielor Tecuci şi Burdea au continuat să inunde sute de hectare de terenuri, păşuni şi pădure.

Astfel, cel mai nou bilanţ dat publicităţii de ISU Teleorman arată că au fost inundate în total 1.172 hectare de teren arabil, 493 hectare de păşuni şi fâneţe, 222 de hectare de păduri.

Potrivit documentului citat, viiturile au provocat pagube la infrastructura de transport, fiind afectate 37 de podeţe, peste 41 de kilometri de drumuri comunale şi peste cinci kilometri de drumuri judeţene. În cele mai multe dintre situaţii inundaţiile au fost provocate de revărsarea apelor în zone neîndiguite.

Autorităţile prahovene iau în calcul posibilitatea evacuării parţiale a unei cantităţi de apă din barajul de la Paltinu întrucât gradul de umplere a lacului de acumulare se apropie de limita maximă în urma ploilor, în această situaţie populaţia urmând să fie prevenită despre o eventuală viitură.

Potrivit datelor furnizate de Prefectura Prahova, duminică, gradul de umplere al barajului de la Paltinu, pe Valea Doftanei, se apropie de 94 la sută, o parte din apa acumulată în baraj fiind folosită pentru producerea de energie electrică, însă autorităţile nu exclud posibilitatea ca barajul să fie parţial golit, situaţie în care este posibilă producerea unor viituri pe Valea Doftanei.

Duminică, pentru judeţul Prahova a fost instituită o avertizate hidrologică cod roşu pentru râurile Teleajen şi Prahova, sectoarele aflate sub avertizare hidrologică fiind doar parţial îndiguite.

Potrivit celui mai recent bilanţ al Prefecturii Prahova, în ultimele 24 de ore ploile au provocat inundaţii şi alunecări de teren în 12 localităţi din acest judeţ.

Una dintre cele mai afectate localităţi este comuna Ceraşu unde, în urma unei alunecări de teren, circulaţia pe drumul comunal dintre satul Slon şi cătunul Rudari a fost întreruptă, 75 de familii rămânând izolate timp de aproximativ şase ore.

De asemenea, 70 de curţi, beciuri, subsoluri, dar şi trei case au fost inundate în localităţile Câmpina, Breaza, Vălenii de Munte, Lipăneşti, Cornu, Valea Călugărească, Bărcăneşti, Puchenii Mari, Râfov şi Boldeşti Scăieni.

Potrivit Prefecturii, la nivelul judeţului Prahova există mai multe regiuni considerate „posibile puncte critice”, respectiv zone în care ape precum Prahova, Teleajen, Cricovul Dulce, Cricovul Sărat s-ar putea revărsa şi care sunt îndeaproape monitorizate de către autorităţile locale.

Zeci de gospodării din mai mul
te localităţi prahovene au fost inundate în ultimele 24 de ore în urma precipitaţiilor abundente, printre zonele afectate fiind municipiile Ploieşti şi Câmpina, dar şi oraşele Sinaia şi Breaza.

O locuinţă, 26 de gospodării şi un restaurant au fost inundate, în ultimele 24 de ore, din cauza ploilor torenţiale din judeţul Prahova.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei dintr-o casă care a fost inundată în oraşul Breaza şi din 26 de curţi inundate la Ploieşti, Câmpina, Sinaia, Bărcăneşti, Boldeşti Scăieni, Albeşti Paleologu, Pleaşa, Blejoi, Valea Călugărească, Corlăteşti, Puchenii Mari, Dumbrăveşti, Mărginenii de Jos.

De asemenea, apa a intrat în mai multe subsoluri şi beciuri din Sinaia, Lipăneşti, Tomşani, Măneciu, dar şi într-un restaurant şi în curtea interioară a acestuia din comuna Cornu.

Pompierii au mai intervenit pentru degajarea unui stâlp de înaltă tensiune care risca să cadă pe carosabil, pe drumul naţional 1 A Ploieşti-Braşov în localitatea Măneciu.

În urma inundaţiilor, în judeţul Prahova nu există persoane izolate şi nu a fost nevoie ca oameni sau animale să fie evacuaţi.

Zeci de persoane din mai multe localităţi ale judeţului Teleorman au fost evacuate sau sunt izolate în urma inundaţiilor, ploile torenţiale şi apele revărsate ale unor râuri afectând peste 1.600 de hectare de terenuri şi păduri, zeci de podeţe, sute de curţi şi mai mulţi kilometri de drumuri.