Imagine spectaculoasă, surprinsă de Telescopul Spațial Hubble
Articol de Marga Tudor, 10 februarie 2016, 14:44
Acesta a surprins procesul de fuziune a două sau mai multe galaxii în constelația Eridanus.
În fotografie, poate fi văzută o bizară galaxie denumită NGC 1487, care se află la aproximativ 30 de milioane de ani lumină distanță, în constelația Eridanus, vizibilă pe cerul emisferei australe.
Astronomii de la NASA au explicat faptul că această galaxie ar trebui luată în considerare mai degrabă ca un eveniment astronomic și nu ca un obiect cosmic, pentru că este vorba despre procesul de fuziune a două sau chiar mai multe galaxii, care formează o nouă galaxie gigantică.
Astfel de procese de fuziune galactică duc la pierderea completă a structurii și caracteristicilor galaxiilor mai mici care se ciocnesc.
În cazul „evenimentului” NGC 1487, este foarte greu de determinat câte galaxii au intrat în coliziune și modul în care arătau acestea înainte de a fuziona, dar astronomii sunt de părere că ar fi vorba de o ciocnire dintre mai multe galaxii pitice aflate la distanțe relativ mici una față de cealaltă, care alcătuiau un mic grup galactic.
În fotografia obținută de Hubble pot fi observate stele mature, galbene și roșii, însă imaginea acestei noi galaxii pe cale să se nască din fuziunea a două sau mai multe galaxii pitice, este dominată de prezența stelelor tinere, de culoare albastră.
Formarea acestora a fost impulsionată de procesul de fuziune a galaxiilor din constelația Eridanus.
Sursa: agerpres, sci-news.com