Prima întâlnire cu medicul dentist
Articol de , 11 februarie 2016, 16:00
Nu mi-a fost dată o dantură perfectă, aşa că de la 2-3 ani am tot vizitat cabinetele stomatologice.
Nu am traume, dar nici nu pot susţine că merg relaxată la întâlnirile cu dentistul.
Tocmai de aceea am fost surprinsă când am văzut copii deloc stresaţi de un control periodic sau chiar de un tratament dentar.
Explicaţia este simplă, spune dr. stomatolog Ionuţ Leahu, care recomandă, pentru copii, control dentar periodic la fiecare 3 luni:
„Medicul dentist nu trebuie să fie un bau-bau, ci trebuie să fie un prieten de joacă şi atunci putem să creăm o relaţie cu acel copil şi putem să avem grijă de el până la vârsta adultă, astfel încât toate căriuţele de pe dinţii de lapte să fie tratate din timp. Pentru că, în momentul în care aducem copilul cu dureri la medicul dentist, e foarte greu să te înţelegi cu el- deja e în dureri, îl mai atingem şi noi şi e clar că am pierdut orice putere de comunicare cu el.
De aceea, copiii ar trebui aduşi din 3 în 3 luni, pentru că orice fel de carie la copil evoluează mult mai repede decât la un adult.”
Asigurarea unei igiene riguroase, încă de la primul dinte apărut, este esenţială, foarte importantă fiind, de asemenea, asigurarea condiţiilor optime pentru erupţia dentiţiei definitive.
„Dinţii de lapte au o ordine foarte clară în care ar trebui să cadă. În momentul în care pierdem un dinte de lapte mai devreme, atunci dintele definitiv va fura startul şi ne trezim cu poziţii ale dinţilor total ciudate, ceea ce va genera probleme mari din punct de vedere al dezvoltării oaselor feţei. Vom avea nevoie apoi de aparatul dentar şi nu doar o intervenţie simplă. Un tratament de corectare poate să dureze, uşor, 2-3 ani!”
Despre aparatele dentare povestim, însă, în rubrica de mâine.
Ar mai fi ceva important de reţinut: dinţii definitivi trebuie sigilaţi imediat după apariţie cu soluţii speciale cu fluor. Această operaţiune va preveni carierea lor.