Dan Puric împlineşte astăzi 57 de ani!
Articol de , 12 februarie 2016, 07:45 / actualizat: 12 februarie 2016, 14:49
Conform sondajelor, Dan Puric este artistul cu cea mai mare notorietate, este cel mai cunoscut regizor român şi este considerat unul dintre cei mai mari actori.
Este apreciat și ca scriitor, iar volumele sale ”Cine suntem?“, ”Omul frumos“, ”Fii demn!“ sunt expuse cu grijă, la verere, de negustorii de cărți.
Conferințele despre creștinism și despre sufletul românesc sunt așteptate de un public fidel, care epuizează rapid biletele.
Emisunile tv fac o bună audiență atunci când îl au invitat.
Unii îl privesc ca pe un om cu har, alții ca pe un individ care înșiruie citate celebre.
Unii l-au transformat în model de urmat, alții în personaj ce trebuie denigrat.
Probabil fiecare om al acestei țări are impresia că îl cunoaște și simte nevoia să se raporteze cumva la Dan Puric.
Și dacă despre toate acestea părerile sunt subiective, în privința contribuției actorului, regizorului și formatorului de școală Dan Puric în teatru, nu există îndoieli.
A înființat Compania de teatru ”Passe-Partout Dan Puric”.
Mulți dintre tinerii actori cunoscuți și apreciați azi, și-au început cariera sub îndrumarea lui.
A impus un limbaj teatral, mulți îl definesc doar pantomimă, deși Puric a argumentat de fiecare dată diferența.
Sigur, ca în cazul fiecărui creator, sunt spectacole și spectacole, dar ”Toujours l’amour”, ”Made în România” sau ”Don Quijote”, sunt titluri care au cucerit publicul din toate colțurile lumii.
În creațiile sale se întâlnesc armonios teatrul, dansul, muzica, mișcarea, mimica și artele plastice.
De altfel, Dan Puric a fost elev al Liceului de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” din București.
După absolvirea Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografică, la clasa lui Dem Rădulescu, în 1985, a fost repartizat la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani.
După trei ani a revenit în Bucureşti, la Teatrul Naţional I.L. Caragiale, scenă pe care îl veți și astăzi, în: Zmeul Zmeilor – “Înşir’te mărgărite” după Victor Eftimiu, regia şi versiunea scenică Dan Puric, 2015; Semion Semionovici Podsekalnikov – ”Sinucigaşul” de Nikolai Erdman, montat de Felix Alexa, în 2009; Ion Anapoda – ”Idolul şi Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, ultimul spectacol al regizorului Ion Cojar, și care se joacă din 2006.
Deci, pentru a-l cunoaște trebuie să mergeți la teatru, să vedeți spectacolele pe care le-a montat, filmele în care a jucat, să-i ascultați vocea la teatrul radiofonic și, de ce nu, să-i citiți cărțile.
După ce îl descoperiți, îi puteți deveni fan, sau nu.
La mulți ani creativi, Dan Puric!