Se ingroasa gluma…Inca o banca mareste avansul cerut la creditele ipotecare!
Articol de , 16 februarie 2016, 11:28
Dupa Raiffeisen, Bancpost a anuntat ca incepand de astazi a majorat avansul cerut la creditele ipotecare in lei la 35%, fata de 15% cat cerea pana acum. De asemenea, avansul la creditele ipotecare in valuta a crescut la 43% in comparatie cu 25% cat era pana saptamana trecuta.
Ce spune Bancpost
Oficialii bancii au precizat, totusi, ca acei clienti care au depus aplicatia de credit pana vinerea trecuta, 12 februarie, vor beneficia de vechile conditii de creditare.
Bancile mizeaza pe strategia intimidarii prin front comun pentru a-i face pe parlamentari sa renunte la aceasta initiativa legislativa.
Dovada este faptul ca oficialii Bancpost au preluat practic identic, argumentatia folosita de cei de la Raiffensen: „Proiectul legii darii in plata determina schimbarea profilului de risc asociat produslui de creditare (.) Suntem datori sa actionam in spiritul reglementarilor prudentiale pentru administrarea riscului”.
Propunerile Bancii Nationale
Banca Naţională a trimis joia trecuta, la Comisia de Buget-Finante din Senat, o scrisoare cu propuneri referitoare la legea darii în plata.
Pe scurt BNR vrea ca legea sa nu se aplice creditelor aflate in derulare, ci doar celor viitoare. Asta ar anula caracterul reparatoriu al legii, adica insasi ratiunea ei principala de a fi.
BNR vrea si ca legea sa se aplice numai celor cu credite de sub 150 de mii de euro.
In plus BNR cere ca legea sa se aplice doar in cazul in care casa pe care s-a pus ipoteca este locuita de către consumator, sau de rude ale sale de pana la gradul II.
Altfel spus, daca ai luat un credit cu garantie ipotecara depunand drept garantie chiar casa pe care ti-ai cumparat-o, sau pe care ti-ai construit-o, atunci sa-ti fie confiscata doar acea casa. Daca ai pus ipoteca pe alt imobil, de exemplu pe un apartament pe care il inchiriezi, atunci legea sa nu se aplice, sa nu-ti fie confiscata doar casa depusa drept garantie ci vei fi executat silit si la alte bunuri, de exemplu ti se confisca si masina, sau ti se pune si proprire pe salariu.
Ce spun initiatorii legii
Legea are doi „parinti”: senatorul PNL Daniel Zamfir, care a si depus oficial proiectul in Parlament, si avocatul Gheorghe Piperea, care este cunoscut pentru pozitia lui foarte dura fata de banci
Gheorghe Piterea sustine principiul impartirii riscului intre client si banca.
Adica clientul isi asuma riscul platii dobanzii chiar si daca veniturile sale scad si, eventual, isi asuma si riscul incertitudinii cursului de schimb, iar banca isi asuma riscul ipotecii, cu toate incertitudinile date de evolutia pietei imobiliare.
„Banca a fost cea care si-a trimis evaluatorul, banca a considerat ipoteca respectiva acoperitoare pentru suma pe care a dat-o ca împrumut” sustine Piperea
La randul sau, Daniel Zamfir mizeaza pe faptul ca suntem intr-un an electoral si afirma: „Eu astept, cu interes, sa vad ce parlamentar din Romania isi asuma aceste propuneri ale bancilor”.