Dezbateri aprinse pe marginea proiectului de reorganizare a ArCub
Articol de , 16 februarie 2016, 18:54 / actualizat: 17 februarie 2016, 10:39
Probabil, ArCuB nu se reorganizează!
“Chiar dacă domnul primar nu este prezent, ştie exact ce s-a întâmplat şi, cel mai probabil, va retrage proiectul”. Declaraţia îi aparţine doamnei Luminiţa Fontura, membru în Comisia Cultură, Învăţământ,Turism şi Sport, şi a fost făcută la finalul consultãrii publice privind proiectul de hotãrâre de reorganizare a ArCuB, proiect propus chiar de Primarul interimar Răzvan Sava.
“Cred că totul a pornit de la un conflict între doamnele Ţepuş şi Păun” a mai spus aceasta.
Desfãşuratã la sediul PMB, întâlnirea de peste două ore a avut mai multe momente tensionate, dar, până la urmă, susţinătorii actualei forme de organizare a ArCuB par a fi câştigat această bătălie.
“O instituţie de spectacole nu va putea face nici 5% din ceea ce face ArCuB acum.” a declarat directorul general adjunct al Teatrului Naţional Bucureşti, Ioan Onisei.
“Tare mi-e teamã cã e o reformã de genul aceleia pe care era sã o vedem şi la Ministerul Culturii, dar am stopat-o cu argumente: Ridicã-te tu, ca sã mã aşez eu”, a mai spus Ioan Onisei.
Actriţa Cristina Cioran a încercat să sublinieze rolul de mediator al ArCuB: “ONG-urile şi dvs, Primãria, nu aţi avut o comunicare foarte bunã niciodatã. Pentru cã a fost aceastã mare prãpastie între Primãrie şi ONG-uri. Liantul a fost ArCuB în ultima perioadã.”
“ArCuB este o instituţie care funcţioneazã, o instituţie care se încadreazã în acest moment pe linia celor mai performante bune practici europene în domeniu. (…) ArCuB a avut în statut libertatea de a alege o echipã de superprofesionişti, de a lucra cu alte mici echipe care sã elaboreze toate aceste strategii”, a spus Laurenţiu Constantin, manager cultural.
Nu toti participanţii la această consultare au avut atitudinea şi tonul potrivit, motiv pentru care, şi consilierii aşezaţi la masa prezidiului au reacţionat în mai multe rânduri şi diferit.
Consilierul Mihai Voicu a explicat scopului acestei întâlnirii: “Cei care suntem aici nu am înţeles nici noi, pânã la capãt, cu argumente. Primãria are argumente, dar am vrut sã vedem şi argumentele dvs. Deci, am venit în deschiderea acestei poveşti şi nu am venit potrivnici dumneavoastra. Aţi avut impresia cã suntem împotriva dvs. Dimpotrivã. Avem toatã aprecierea”.
Alţi membri ai comisiei au simţit nevoia să răspundă la fel de virulent atacurilor sau să aibă reacţii de genul “Eu mă ridic şi plec”, “Nu ne jigniţi inteligenţa!”
De altfel, nu toţi participanţii au susţinut ArCuB. De pildă, directoarea Teatrului ‘Nottara’, Marinela Ţepuş: ”’Problema gravã care se pune este aceastã strategie culturalã 2021 care va fi votatã în acest Consiliu şi care, deocamdatã, nu cuprinde niciun teatru de stat, deşi 45% dintre bucureşteni merg la teatru şi 66% dintre aceştia preferã sãlile”, a afirmat aceasta fîcâmd trimitere la barometrul realizat de ArCuB.
Traian Petrescu, Şeful Direcţiei Cultură, a afirmat că orice decizie se va lua în acest caz, strategia pentru candidatura oraşului la titlul de Capitală Culturală Europeană nu va fi afectată şi, totodată, a asigurat teatrele că vor fi implicate, că este doar o “omisiune”, ce va fi corectată.
După această declaraţie, Marinela Ţepuş şi-a arătat disponibilitatea de a participa, împreună cu teatrul pe care îl conduce, la acest demers.
Aşadar, se pare că apele s-au liniştit. Încă nu avem un punct de vedere oficial al Primăriei, doar afirmaţia doamnei Fontura, prezentată în deschiderea acestui articolul.
Consilierul Mihai Voicu ne-a asigurat că ne va oferi mâine o concluzie a acestei întâlniri.