Premiera filmului „Zoolander 2”
Articol de , 18 februarie 2016, 16:54
6 premiere am avut, jumătate fiind comedii. La una dintre acestea ne oprim acum: „Zoolander 2”, scris şi regizat chiar de protagonist, Ben Stiller, la 15 ani după prima comedie cu acest titlu care e, de fapt, numele personajului principal: un model masculin de modă, nu tocmai inteligent.
Poate tocmai pentru că ştie acest lucru despre sine a şi înfiinţat „Centrul Derek Zoolander pentru Copii Care Nu Pot Citi Bine şi Vor Să Înveţe Să Facă Şi Alte Lucruri Bune” de care nu a apucat însă să se bucure împreună cu prietenul-concurentul său Hansel, jucat de Owen Wilson. Mai ales că Mugatu, duşmanul lor interpretat de Will Ferrer, ajunsese într-o închisoare a creatorilor de modă. Ca urmare a sabotării construcţiei, centrul se dărâmă ucigând-o pe soţia lui Zoolander şi desfigurându-l, cică, pe Hansel, care se ascunde, de ruşine, undeva în deşert împreună cu orgia sa.
Se ascunde şi Zoolander după ce e decăzut din drepturile sale parentale, singurul său copil fiind trimis într-un orfelinat la Roma. Numai că personajul titular preferă zăpada. În acest refugiu, este găsit de Billy Zane care-i aduce o invitaţie la cel mai important eveniment de fashion al anului: IncrediBall-ul organizat de Alexanya Atoz, care e o versiune ultra-exagerată a Donatellei Versace, interpretată de Kristen Wiig. O invitaţie primeşte şi Hansel, amândoi revenind pe podium.
Lumea modei s-a schimbat în 15 ani, iar Derek trebuie să înfrunte posibilitatea ca lumea să-l fi uitat, dar şi blogging-ul, vlogging-ul şi moda anti-fashion, precum şi temerile de a nu-şi regăsi fiul şi relaţia sa cu el. Mai mult, alături de Hansel trebuie să ajute Secţia „Modă” a Interpolului, să rezolve cazul unei serii de decese brutale ale unor celebrităţi, printre care se numără şi Justin Bieber, în propriul rol. Legătura cu amintita secţie o ţin prin agenta Valentina, jucată de Penélope Cruz.
„Zoolander 2” are destule glume bune, câteva momente excelente şi elemente satirice la adresa lumii modei în general şi mai ales la cea a noilor tendinţe din fashion. De exemplu: Benedict Cumberbatch apare pe post de manechin asexuat purtând numele All/ Tot. Însă, ce-i bun se cam pierde în excese irelevante, dar mai ales în aiuritoarea aventură a lui Zoolander şi planurile malefice ale lui Mugatu, pe care-l eliberează din prostie.
Multe personalităţi din lumea modei apar pe ecran în carne şi oase. Însă, cele mai bune apariţii în pseudo roluri proprii le aparţin lui Sting, Susan Boyle şi Kiefer Sutherland. Una peste alta ar fi ceva motive să mergeţi la „Zoolander 2”, dar de mâine, când raportul preţ-calitate vă este mai favorabil, această comedie satirică rulând în continuare la toate cinematografele de mall.