VIDEO: Vezi cum se joacă soarta Europei la Bruxelles!
Articol de , 19 februarie 2016, 11:01
Toti ochii sunt indreptati catre summit-ul de la Bruxelles care incepe astazi si va dura pana maine si de care depinde chiar viitorul Uniunii Europene.
Cei 28 de sefi de stat si de guvern vor trebui sa decida masurile pentru controlul fluxului exceptional de refugiati, dar si masurile pentru combaterea terorismului.
Dar, cel mai delicat punct pe agenda va fi “Brexit”-ul, amenintarea clar exprimata de Marea Britanie ca va iesi din Uniune daca nu i se accepta o serie intreaga de revendicari.
Ce sanse de succes
Sansele sunt minime, daca este sa punem cap la cap toate declaratiile din ultima perioada
Prima problema este controlul fluxului de imigranti. Statele din grupul de la Vișegrad au anuntat ca vor prezenta “Planul B”, propria lor variantă și afirma ca vor cere presiuni asupra Greciei, masuric are sa mearga, eventual, pana la suspendarea acesteia din Spatiul Schengen.
Grupul de la Visegrad vrea ca refugiați sa fie opriti la granițele Macedoniei și Bulgariei cu Grecia. Austria și-a declarat susținerea pentru “Planul B” si a cerut Macedoniei să fie gata să “oprească complet” fluxul de migranți din Grecia. In plus, marți, 16 februarie, guvernul austriac informat că introduce controale la cele 12 puncte de control de pe frontiera de sud – cu Italia, Slovenia și Ungaria.
Grecia este vinovata?
Este o nedreptate sa acuzi Grecia ca nu opreste fluxul de refugiati.
Donald Tusk a declarat: „Grecia nu a provocat această criză şi nici Europa. Spun tuturor celor care vorbesc de excluderea Greciei din Schengen, crezând că aceasta este o soluţie la criza migraţiei, că nu este (…) excluderea Greciei din Schengen nu rezolvă niciuna dintre problemele cu care ne confruntăm”
Spre deosebire de Ungaria, care a construit gard la granitele sale, Grecia nu poate sa puna gard pe mare intre ea si Turcia si nici nu poate sa-i returneze in Turcia pe cei pe care sunt salvati de pe diverse ambarcatiuni, pentru ca Turcia n-ar accepta.
Ce ar putea sa faca Grecia este sa transforme cateva insule in tabere imense pentru refugiati, dar cine da banii pentru asa ceva si cum poti sa fortezi un refugiat sa nu iasa din tabara ca sa incerce sa ajunga in Germania?
Germania este vinovata?
Tot mai multi sunt cei care acuza deschis Germania.
Acum 2 zile premierul slovac Robert Fico a vorbit in numele grupului de la Visegrad si a spus ca: “noi nu i-am invitat pe imigranţi pe teritoriul nostru şi nu noi suntem aceia care am destabilizat tarile din care aceştia vin. Cred ca este timpul sa spunem ca unii politicieni europeni au facut o mare greseala în privinţa crizei imigrantilor”
Acum cateva zile premierul francez, Manuel Valls a formulat o critica tot la adresa Germaniei, dar intr-o nota ironica: “Acum cateva luni presa franceza se intreba “unde este o Merkel franceza?” si ar fi vrut chiar sa-i dea cancelarei premiul Nobel. Astazi, eu constat rezultatele…”
Conditiile puse de Marea Britanie
Sansele de rezolvare sunt si mai mici decat la criza refugiatilor.
Un obstacol este pretentia Londrei de a limita drepturile sociale pentru muncitorii veniti din alte tari europene. Marti, 16 februarie, după întâlnirea cu premierul ceh, care i-a prezentat poziția grupului de la Vișegrad, Donald Tusk a recunoscut ca: “…nu am nicio îndoială ca mai avem drum lung de parcurs pana sa ajungem la un acord”.
Cealalta problema este pretentia Londrei, care nu este membra a zonei euro, sa aiba drept de veto atunci cand masurile luate de statele euro ar putea avea impact negativ asupra Marii Britanii.
Germania se opune unei astfel de prevederi, iar ministrul francez pentru afaceri europene, Harlem Desir, a fost si el foarte net: “respigem Brexit-ul, dar respingem si dreptul de veto al unor tari care nu sunt in zona euro”.