VIDEO: Vezi cum a afectat pretul international foarte scazut al petrolului economia Romaniei!
Articol de , 22 februarie 2016, 12:02
Doua stiri proaste si o concluzie trista
Vestea proasta din Romania
Petrom a intrat anul trecut pe pierderi, pentru prima oara de la privatizare, in 2004, o pierdere de 690 de milioane de lei anul trecut, in comparatie cu un profit de 2 miliarde 100 de milioane de lei in 2014. De unde se vede ca economia este un joc de suma nula: castigul unui este paguba altuia. In acest caz concret, pretul international foarte scazut al petrolului si gazelor ne-a bucurat pe noi toti cei care suntem consumatori de combustibili, dar a lovit dur companiile producatoare de petrol si gaze.
Nu avem inca bilantul financiar de la Romgaz pe anul 2015, dar foarte probabil ca si el va fi prost, poate chiar pe pierdere.
Impactul asupra economiei
Vorbim de o companie foarte mare care are impact in toate ramurile economiei romanesti. Din cauza rezultatelor proaste, Petrom a anuntat ca ar putea inchide 1000 de sonde de petrol din cele 7500 de pe care le are in Romania. Asta inseamna de mii de someri, plus ca multe companii furnizoare de echipamente petroliere si/sau de servicii ar ramane fara comenzi.
Petrom a si anuntat ca anul trecut a redus cheltuielile de investitii cu aproape 40%, deci multe comenzi pentru diferiti furnizori dfe piese si echipamente si servicii au fost anulate sau diminuate.
Apoi, scaderea cotatiior actiunilor Petrom trage in jos intregul indice BET al Bursei din Bucuresti si asta adauga un plus de panica intr-o piata financiara deja foarte volatila din cauza situatiei din China.
Vestea proasta de la Bruxelles
Pe problema imigratiei toata lumea se cearta cu toata lumea. Angela Merkel şi Francois Hollande s-au intalnit cu Alexis Tsipras ca sa discute criticile care sunt aduse Greciei de Comisia Europeana.
Austria nu vrea sa accepte mai mult de 37.000 de imigranti pe an. Comisia Europeană spune ca decizia Austriei este incompatibilă cu dreptul european şi internaţional.
Grupul de la Visegrad insista ca Grecia sa fie scoasa din UE iar imigrantii sa fie opriti la granitele Macedoniei si Bulgariei cu Grecia.
Franta repinge si ea cotele obligatorii pe care vrea sa la impuna Germania
Iesirea Marii Britanii din UE
David Cameron a pus gaz pe foc si a cerut sa i se permita sa limiteze beneficiie sociale pentru cetatenii din alte tari timp de 13 ani, in timp ce propunerea Bruxelles-ului era de maxim 4 ani.
Grupul de la Visegrad spune un „Nu” categoric la orice limitare a beneficiilor sociale.
Apoi britanicii insista sa aiba drept de veto asupra deciziior luate de tarile din zona euro, daca aceste decizii afecteaza Marea Britanie. Si Franta si Germania se opun acestei pretentii.
Ce il supara mai rau pe David Cameron este si pozitia Parlamentului European (PE), care va avea ultimul cuvant de spus la orice acord. Acordul, oricare va fi el, va trebui sa fie votat si de PE, iar presedintele PE, Martin Schultz, i-a spus lui Cameron ca daca sefii de stat si de guvern vor accepta sa faca unele concesii, nu este deloc sigur ca eurodeputatii vor fi si ei de acord.
Dar, citind stirile comentariile internationale de la Bruxelles se evidentiaza si ceva foarte grav pentru Romania.
Pentru analistii politici europeni, Romania nu exista
In analizele observatorior politici internationali si ale agentiior internationale de presa pe marginea summit-ului, Romania nu exista.
In stirile si analizele de la Bruxelles se vorbeste despre pozitia foarte ferma a grupului de la Visegrad, despre ce spune Austria, ce spune Grecia, dar nimeni nu pare sa fie interesat de ce spune Romania, desi Romania are populatie cat Ungaria si Cehia la un loc.
Asta inseamna fie ca Romania nu spune nimic, fie isi spune punctul de vedere, dar nimeni nu este interesat de el.
Este foarte grav pentru ca Alvin Toffler, autorul lucrarii „Powershift – Puterea in Miscare” atrage pe drept cuvant atentia ca in lumea de astazi, mai mult ca oricand inainte: „puterea in cadrul tranzactiilor se transfera ca rezultat al imageriei globale”.
Daca in imageria globala Romania este o tara fara opinie, sau ale carei opinii nu merita sa fie luate in consideratie, Romania niciodata nu va avea niciun fel de putere in negocierile internationale.