Recomandare de timp liber: „Miracolul din Tekir”
Articol de , 9 martie 2016, 08:53
Cea mai importantă dintre premierele cinematografice din această săptămână este drama „Miracolul din Tekir”, pentru că este o co-producţie româno-elveţiană în care s-au implicat cineaşti elveţieni de origine română, cum sunt regizoarea şi co-scenarista Ruxandra Zenide şi co-scenaristul şi producătorul Alex Iordăchescu. Mai mult, aşa cum spune şi titlul, filmul este inspirat din legenda unui lac din Dobrogea, pe care realizatorii nu s-au străduit să o cunoască bine ci s-au mulţumit să ia doar ideea că este tămăduitor.
De fapt, filmul „Miracolul din Tekir” pare a fi făcut special pentru Dorotheea Petre de către cineasta Ruxandra Zenide care a declarat că tema lui centrală este creaţia, chiar dacă este dominat de misticism şi nu de mistic. Actriţa o interpretează foarte bine pe Mara, o femeie de 30 de ani, cunoscută în satul de pescari în care trăieşte ca vraci, ce tratează sătenii prin puterea nămolului şi incantaţiilor.
Când Mara rămâne gravidă şi povesteşte apropiaţilor că sarcina se datorează nămolului şi nu unui om, sătenii o acuză de vrăjitorie şi o alungă. În căutarea unui mod de trai, ea ajunge într-o clinică din zona lacului Techirghiol, dar filmată la Cazinoul de la Constanţa, un centru SPA pentru oameni înstăriţi. Aici o întâlneşte pe Lili, o româncă expatriată, bogată şi frumoasă care încearcă cu înverşunare să găsească o soluţie pentru problema infertilităţii ei, foarte bine interpretată de actriţa de origine română Elina Löwensohn, care impresionează şi prin trăsăturile asiatice ale feţei, parcă de pisică persană.
Treptat, trecutul şi natura acestei femei misterioase iese la iveală, iar Mara şi copilul ei nenăscut se află în pericol. Spre salvarea lor se străduieşte Andrei, una dintre figurile cele mai luminoase de preoţi din filmele recente, pentru a cărui interpretarea actorul Bogdan Dumitrache s-a documentat bine. Ceea ce nu se poate spune despre scriitorii scenariului, care s-au dovedit, din nou, superficiali.
Un personaj important al filmului este natura, bine filmată de Hélene Louvart, ce creează un spaţiu magic în care ghiolul, Marea Neagră şi vulcanii noroioşi sunt la un loc şi în conexiune cu centru SPA şi cu satul de pescari de un acelaş drum. Însă premiera „Miracolul din Tekir” este dominată de prezenţele feminine şi de dramele lor care nu vin doar din contextul subiectului filmului. De aceea, este portivită programarea sa în preajma Zilei Femeii la Cinema Elvira Popescu, Cinemateca Union, cele trei Cinema City şi Grand Cinema Băneasa.