VIDEO: Vezi ce se va intampla cu apartamentele inchiriate firmelor
Articol de , 16 martie 2016, 12:41
Mai sunt doar 2 saptamani pana la data limita, 31 martie, de cand romanii, persoane fizice care detin apartamente, sau case, inchiriate ca sedii de firme, trebuie sa depuna rapoartele de evaluare pentru imobilele respective.
Daca nu le vor depune, pericolul este ca primariile sa stabileasca ele singure care este valoarea de impozitare a respectivelor imobile si sa stabileasca impozitul pentru aceste cladiri la nivelul maxim de 2% din respectiva valoare
Ce spune noul Cod fiscal despre impozitele pentru cladiri
Impozitul pe locuinte nu mai ţine cont de calitatea proprietarului, persoana fizica sau persoana juridical, ci de scopul utilizarii cladirii.
Categorii de cladiri
– cladiri folosite in scop rezidential/locuinta – cota de impozitare intre 0,08% şi 0,2%;
– cladiri folosite in activitati economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc) cu conditia ca aceste cladiri au fost reevaluate, sau construite, sau achizitionate in ultimii 5 ani – procente de impozitare intre 0,2% şi 1,3%,
– cladiri folosite in activitati economice, dar care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani – procentul de impozitare este de 2% din valoarea clădirii
Ce trebuie sa faca proprietarii de apartamentete, sau de case inchiriate la firme
Sa caute lista actualizata zilnic cu evaluatorii pentru fiecare judet in parte, lista care poate fi gasita pe site-ul Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati (ANEVAR).
Necazul este ca sunt doar 1430 in toata Romania autorizati sa evalueze imobilele pentru impozitare, dintre care 200 lucreaza in Bucuresti.
Nu stiu cate apartamente sau case detinute de persoane fizice sunt in Bucuresti folosite ca sedii de firme, dar cu siguranta cei 200 de evaluatori sunt supra-aglomerati.
Asta pentru ca, asa cum explica Daniel Manate, presedinte ANEVAR: „Daca persoanele juridice erau obisnuite cu aceasta reglementare si isi reevaluau portofoliile de cladiri o data la 3 ani si pana acum, pentru persoanele fizice este o situatie noua. Multi inca nu au aflat ce demersuri trebuie sa urmeze, iar altii, desi stiu, amana, din diferite motive, pana aproape de termenul limita.”
Daca folosesc ca sediu de firma doar o camera din apartamentul in care locuiesc
In această situatie, proprietarii persoane fizice vor plati un impozit de rezidential (ca pentru o locuinta), si nu unul majorat, chiar daca desfasoara activitate economică la sediu.
Conditia este sa nu isi deduca cheltuielile cu utilitatile, asa cum ar face o societate comerciala.
Ce spune Ministerul Finantelor – „In aplicarea prevederilor art. 459 alin. (3) din Codul fiscal, pentru calcularea impozitului pe cladirile cu destinatie mixta, aflate in proprietatea persoanelor fizice, unde este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitatea economica, iar cheltuielile cu utilitatile nu sunt înregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economică, impozitul pe cladiri se calculează conform prevederilor art. 457 (ca pentru cladiri rezidentiale – n. red.)”.
Toate impozitele pe cladiri au crescut in 2016
Potrivit noului Cod fiscal baza impozabila pentru constructii creste:
-valoarea metrului patrat de constructie in anul 2016 este de 1.000 lei/metru patrat, cu o crestere de 6,95% fata de valoarea de 935 lei/ metru patrat din anul 2015;
-creşterea indicelui de majorare a valorii constructiei pentru masurarea la exterior la procentul de 40%, respectiv la o valoare a indicelui de 1,4 fata de o valoare a indicelui de 1,2 care a fost aplicabilă în 2015
Practic, impozitele pe locuinta vor ramane neschimbate doar in localitatile in care primariile au decis sa puna cota minina permisa de lege, adica 0.08% din valoarea de impozitare.
Daca primaria mentine vechea cota de 0,1% care a fost aplicata in 2015, asa cum se intampla in Bucuresti, impozitul efectiv va creste automat cu 25%, dar va creste si mai mult acolo unde primariile vor spori cota de impozitare catre nivelul maxim de 0,2%.
Cat va creste impozitul pe casele, sau apartamentele folosite exclusiv ca birouri
Depinde de primaria respectiva.
In Bucuresti, Iasi, Craiova sau Buzau primariile au fost ingaduitoare si impozitele pe cladirile folosite in activitati economice vor creste la 249% fata de 2015.
In Constanta si Arad, impozitele vor creste la 1620%.
In schimb, daca ai un apartament in Ramnicu Valcea, sau Calarasi si il inchiriezi unei firme, vei avea impozit de 1870% fata de cel care l-ai platit in 2015.