Ascultă Radio București FM Live

VIDEO: De ce se tem bogatii de imigranti

Articol de , 17 martie 2016, 16:46

Propulsat de discursul sau virulent anti-imigratie, Donald Trump si-a zdrobit din nou adversarii in alegerile preliminare organizate marti in patru state americane.

Week-end-u trecut a adus rezultate socant de bune si pentru partidului anti-imigratie Alternativa pentru Germania (AfD), care a castigat fotolii importante in parlamentele locale din trei landuri germane. Aceasta desi liderul partidului nu a ezitat sa declare ca politia de frotiera ar trebui sa deschida focul asupra migrantilor care incearca sa intre in tara ilegal.

La randul sau, ambasadorul Poloniei la Bucuresti afirma: „În primul rând trebuie să fim siguri că acei oameni care vin în Polonia nu au un plan ascuns, că nu sunt terorişti”.

Trei tari puternice din punct de vedere economic, una lider mondial, celelalte doua lideri regionali, dar in care xenofobia si radicalismul au un succes care, deobicei, se regaseste in tarile sarace, sau in cele aflate in recesiune.

Cum se explica

Bunastarea de acum nu mai este acea bunastare confortabila din anii 60, sau 70, ai secolului trecut, care a facut ca tarile dinamice economic sa primeasca cu toleranta, chiar cu bucurie imigrantii.

Prosperitatea de acum din SUA, din Marea Britanie, din Germania sau din Polonia este una fragila, pentru ca toata lumea se teme de o noua criza ca cea din 2008.

Polonia a fost singura tara europeana care nu a cunoscut scaderea PIB-ului in timpul crizei, dar, totusi, nu are sentimentul de confort al bogatului multumit de ce a realizat si, mai ales, sigur pe prosperitatea lui viitoare.

Germania a reusit sa incheie anul 2015 nu doar cu o crestere economica remarcabila, ci si cu surplus bugetar urmare a exporturilor care au atins niveluri remarcabile, dar somajul exceptional de scazut din Germania este si urmare a faptului ca din ce ince mai multi germani au, de fapt, slujbe provizorii.

Si, lucru despre care se vorbeste mult mai putin, din ce in ce mai multe familii germane au probleme mari in a-si achita factura la gaze, sau lumina.

La fel si in Marea Britanie, unde sunt multe sute de mii de locuri de munca cu contracte de munca denumite „zero ore”, adica in care salariatul nu stie cat va munci si cat va castiga pe saptamanta, nici macar daca va castiga vre-un ban in saptamana respectiva.

Succesul lui Trump, in Statele Unite, tara de imigranti

America nu mai are increderea absoluta in ea insasi de pe vremea in care Jean -Jacques Servan Schreiber scria faimoasa carte „Sfidarea Americana”.

Prabusirea preturilor petrolului a lovit puternic industria petrolului si gazului de sist si industriile adiacente.

Concurenta Chinei este din ce in ce mai puternica, in toate domeniile.

Industria auto si-a revenit partial, dar orasul Detroit, capitala automobilului american, a iesit cu greu din starea de faliment in decembrie 2014 si este departe de a-si regasi prosperitatea de odinioara.

Apoi in SUA creste inegalitatea in repartitia bogatiei. Veniturile claselor populare si medii scad, in schimb cresc veniturile celor bogati si foarte bogati.

In America, clasele populare si clasa medie nu mai sunt deloc sigure de viitorul lor si exact de acolo isi trage Donalt Trump succesul.

Anti-imigratia explicata prin teama de Islamism?

Si teama de islamism alimenteaza sentrimentele anti-imigratie, dar nu asta este cauza fundamentala.

Mexicanii sunt „sirienii” Americii, Donald Trump nu ii sperie pe americani cu pericolul fundamentalist, ci cu pericolul mexican.

In Europa, daca finantele publice si cele municipale ar sta bine, daca sistemele de sanatate ar avea fonduri suficiente ca sa asigure o asistenta decenta pentru toata lumea, cu siguranta sentimentele anti-imigratie ar fi mai putin virulente.

Britanicii spun ca NHS (National Health System – Sistemul national de sanatate) merge prost din cauza imigrantilor care sunt prea multi, primarii francezi spun ca orasele lor nu au fonduri ca sa ii cazeze pe imigranti.

Bogatii sunt generosi cu strainii numai daca au incredere ca bogatia lor nu va inceta sa creasca, ceea ce nu mai este cazul in prezent.

Daca exista cat de cat o nesiguranta pentru viitor, chiar si cei mai bogati devin foarte egoisti si refuza sa imparta bogatia cu altii.

Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut