Cele mai interesante evenimente din Bucureşti – 25 martie 2016
Articol de , 25 martie 2016, 11:56
CINEMA
Încă o zi plină la Festivalul de Documentar şi Drepturile Omului „One World Romania”.
- La Centrul Ceh:
– de la ora 18:00, Adrian Pîrvu prezintă un scurt montaj din documentarul său în curs de realizare „Născuţi în aprilie” despre generaţia lui, a celor a căror viaţă a fost determinată de accidentul nuclear de la Cernobîl. Vizionarea va fi urmată de o dezbatere. - La Cinemateca Eforie:
– de la ora 16:00, „PopOrient” de Jake Witzenfeld despre trei prieteni palestinieni în confruntare cu propriile identităţi naţionale, religioase şi sexuale în contextul social şi politic al Tel Aviv-ului contemporan;
– de la ora 18:00, „Democraţie” de David Bernet ce analizează procesul şi tensiunile din spatele luptei politice pentru o nouă legislaţie europeană a protecţiei datelor personale;
– de la ora 20:00, „Şerifi în Ucraina” de Roman Bondarchuk;
– de la ora 22:00, se reia filmul „Dansând cu Maria” de Ivan Gergolet. - La Cinemateca Union:
– de la ora 16:00, în reluare „Napolislam” de Ernesto Pagano;
– de la ora 18:00, „Doar mărăcinii” de Lia Sudermann
– de la ora 20:00, „Ţesătorii din Cairo”, portret colectiv fascinant realizat de australianul Kim Beamish naţiunii egiptene în tranziţie cu o abordare empatică a unor evenimente politice complexe;
– de la ora 22:00, „Ţinut sfărâmat” de Stéphanie Barbey şi Luc Peter ce spune poveştile a şapte cetăţeni americani care trăiesc în partea americană a frontierei cu Mexicul şi vorbesc despre modul în care aceasta le afectează vieţile. - La Cinema Elvira Popescu:
– de la ora 16:00, două filme despre refugiaţi, scurtmetrajul „Năut cu zahăr” de Antonio Aguilar García şi lungmetrajul „Orice chip poartă un nume” de suedezul Magnus Gertten;
– de la ora 18:00, „Adevăr pe peliculă” de Pietra Brettkelly despre salvarea Arhivei Naţionale de Filme din Afganistan;
– de la ora 20:00, „Tren spre maturitate” de Klara Trencsenyi ce spune povestea „trenului copiilor” construit în 1948 în Ungaria comunistă, a cărui funcţionare este de atunci încredinţată adolescenţilor;
– de la ora 22:00, „Deasupra şi dedesubt” de Nicolas Steiner ce documentează vieţile mai multor oameni care trăiesc pe cont propriu şi încearcă să se împace cu alegerile făcute. - La Hollywood Multiplex:
– de la ora 16:30, scurtmetrajul „Legea lui Motley” de Nicole Nielsen Horanyi despre primul şi singurul avocat străin şi femeie care lucrează în tribunalele din Afganistan; urmat de „Castele străine, mici şi delicate” de Rob Key;
– de la ora 18:30, „Lampedusa în iarnă” de Jakob Brossmann, despre comunitatea insulară angajată într-o luptă disperată pentru demnitate şi pentru solidaritate cu africanii emigranţi.
MUZICĂ
De la ora 19:00, la Sala Radio începe Concertul de Tineret Euroradio susţinut de Orchestra Naţională Radio sub bagheta lui Gabriel Bebeşelea şi având ca solişti doi tineri muzicieni multipremiaţi internaţional: violonistul japonez Rennosuke Fukuda şi violoncelistul spaniol Fermin Villanueva. În program: Concertul nr. 2 în re minor pentru vioară de polonezul Henryk Wieniawski, Concertul în re minor pentru violoncel şi orchestră de francezul Édouard Lalo şi Simfonia nr. 8, „Neterminată” de Schubert.
Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu” susţin, de la ora 19:00, la Ateneul Român, al doilea concert al săptămânii dirijat de Camil Marinescu, având în program Simfonia nr. 2 de Gustav Mahler. Soliste: Irina Iordăchescu – soprană şi Sidonia Nica – mezzosoprană.
Petra Acker Cvartet cântă, de la ora 22:00 în Jazz Pong, un melanj între stiluri precum Soul, Jazz, Gospel, R’n’B cu iz de folclor internaţional, de la românesc la african.
Cristina Bălan susţine un concert alături de trupa sa, de la ora 22:30, în Hard Rock Cafe.
Trupa Antract dă un concert la Berăria H, începând cu ora 23:00.
DANS
La sala Stere Popescu a Centrului Naţional al Dansului, de la ora 19:30, începe retrospectiva „Sub semnul întrebării” – CNDB, prezentare video şi discuţie publică, în cadrul Festivalului „Like CNDB”.
EXPOZIŢIE
La Galeria de artă Galateca, de la ora 18:00, are loc evenimentul de finisaj al programului interactiv „Dada Brâncuşi. O (re)citire de Dan Mircea Cipariu & Mihai Zgondoiu”. Cei doi iniţiatori şi artişti susţin un recital din cele şapte pictopoeme lucrate, vizual şi literar, la patru mâini. Invitaţii speciali ai finisajului sunt prof. univ. dr. Cristian R. Velescu şi Igor Mocanu care vor avea două sesiuni interactive de dezbateri cu publicul invitat.
LECTURĂ
În cadrul programului „Poveştile de vineri ale Teatrului Ion Creangă”, de la ora 18:00, actriţa Vera Linguraru citeşte Fabule româneşti la Librăria Humanitas Kretzulescu.