VIDEO: Turismul de sanatate, un filon prea putin exploatat
Articol de , 30 martie 2016, 12:48
Intre 21 si 23 aprilie, la Ramnicu Valcea va avea loc cea de a VIII-a editie a Forumului International pentru Turismul de Sanatate, anunta site-ul presadeturism.ro. Printre temele discutate vor fi : Romania pe harta turismului de sanatate; Asigurarea calitatii in sistemul medical si Marketingul turismului de sanatate.
Despre ce fel turism de sanatate se poate vorbi in Romania in 2016?
Desi Herculane este un caz sugestiv si tragic, statiunile balneare nu au disparut complet, iar unele dintre ele chiar reusesc sa revina la viata gratie investitiilor in modernizare, ca de exemplu la Calimanesti-Caciulata.
Dar in 2016 viitorul turismului medical in Romania pare sa depinda in primul si in primul rand de clinicile si spitalele private.
Numarul de straini care vin sa se trateze in Romania, fie pentru afectiuni stomatologice, fie ca sa-si faca operatii estetice, sau operatii plastice a crescut atat de mult incat a aparut chiar si o asociatie profesionala. Se numeste: Asociatia Romana de Turism Medical si isi propune sa includa Romania in randul tarilor cu traditie in turismul medical.
Din asociatie fac parte spitale, clinici, furnizori de servicii medicale, dar si agentii de turism, companii aeriene, companii de asigurari.
Ce motive au strainii sa vina la noi?
Pretul este motivul esential.
Un renumit chirurg plastician roman afirma ca, de exemplu un implant mamar costa in Italia 13.000 de euro, in Elvetia 25.000 de euro, iar in Romania costa 3500 de euro.
La fel, stomatologii sustin ca in Romania un implant dentar, sau o coroana, costa de sase, sau chiar sapte ori mai putin decat in Occident.
Vin multi straini, dar vin si foarte multi romani care sunt stabiliti in strainatate si se intorc in tara pentru cateva zile tocmai pentru a-si face la sfert de pret lucrarile complexe pe care nu-si pot permite sa le plateasca in tara de adoptie.
Pe de alta parte, anumite clinici private romanesti au facut contract cu medici straini.
Exemplu: Un reportaj difuzat de postul de televiziune francez Tele Monte Carlo (TMC) explica modul in care functioneaza o clinica stomatologica din Romania
Angajeaza cu contract dentisti francezi care vin sa lucreze la Bucuresti timp de cateva luni. Avantajul este ca apoi, dentistul se intoarce in Franta si isi poate urmari „acasa” pacientii pe care i-a tratat in Romania.
TMC afirma ca, cu tot cu cheltuielile de hotel, francezii platesc un sfert de pretul pe care l-ar plati la ei acasa.
Ce tipuri de tratamente cauta strainii in Romania?
Asociatia Romana de Turism Medical sustine ca dintre toti pacientii straini care au venit in 2014 in Romania, aproape 70% au apelat la servicii stomatologice.
15% dintre straini vin la noi pentru tratamente de chirurgie estetică si dermatologie estetica; 5% vin pentru servicii oftalmologice, iar 10% au venit pentru servicii de ortopedie si de chirurgie bariatrica, adica pentru cei supraponderali.
Un tratament de corectie a dioptriilor prin laser costa in Romania 700 – 1.500 de euro, in vreme ce în Marea Britanie costa 1.700 – 3.500 de euro.
Protezarea de sold costa in Romania aproximativ 5.000 de euro, in timp ce in strainatate porneste de la 8.000 de euro.
Un bypass gastric costă aproximativ 7 – 8.000 de euro in Romania, fata de 10 -12.000 de euro in Occident.
Iata, deci, un filon care merita exploatat la scara mare.