Operatiunea „bebe”. Reguli „de aur” pentru prima intalnire cu nou-nascutul
Articol de , 10 aprilie 2016, 10:09
Prima saptamana acasa cu bebelusul nu-i usoara. Pe moment, totul ni se pare greu, am dat piept cu necunoscutul. Unde mai pui pe langa asta, oboseala, ca nu mai dormi 8 ore pe nopate, daca prinzi 2-3 ore zici Doamne ajuta! Asta da schimbare.
Ce sa mai zic de primele plansete. De ce plange, il doare ceva, ii e foame, au aparut colicii? De ce nu ia in greutate? Intr-un singur cuvant: STRES.
Colac pespe pupaza, toate rudele, prietenii si apropiatii vor sa vada copilul. Nu-i blamez, asa fac si eu cand cineva apropiat aduce pe lume un bebelus.
Dar, asa cum spuneam, parintii sunt oricum agitati. O droaie de oameni in vizita inseamna o bataie de cap in plus.
Ca sa nu mai spun ca toti au pareri, opinii si sfaturi. Nu zic, unele sunt binevenite, poate chiar ajuta, insa atunci nu realizezi caci toate te coplesesc. E natural.
Asadar, va propun, cateva reguli pe care daca cei din jurul proaspetilor parinti le respecta, totul va fi mai usor.
- Intrebati inainte parintii daca au chef de vizite. Va spun, e posibil sa nu le arda de casa plina. Nu vor sa aiba in plus si stresul apartamentului intors cu fundul in sus ca doar nu-i frumos sa ii primesti in asa conditii. Un NU raspicat, nu-i motiv de suparare. E chiar de inteles. Aveti tot timpul din lume pentru vizite. Ba chiar, pot sa zic ca va fi mai placut pentru ambele parti daca intalnirea are loc mai tarziu.
- Daca, totusi, parintii se indura si va primesc, ca doar deh, va fac un favor, incercati sa nu sufocati copilul. Cum ati intrat in casa, primul lucru, ca sa nu va treziti cu reprosuri, va spalati pe maini. Si sa stiti ca bebelusul va creste linistit si frumos si daca nu il pupati de o mie de ori sau nu il scuipati de deochi. Eu stiu ca o faceti din prea mult drag, dar e timp suficient pentru asta.
- Capitolul sensibil: sfaturi, pareri si opinii.
Aoleu, mama, nu-i prea frig in casa? Pai sa vezi ca NU, medicii spun ca 22 de grade sunt mai mult decat suficiente in casa. Nu ii pui si tu o caciulita? Stii, nu mai e ca pe vremuri, copilul traieste fericit si fara caciulite. De ce plange, sughite sau stranuta? Copilul a venit full options din maternitate, face de toate.
E clar ca daca parintii au intrebari, le vor pune de la sine putere.
Sa va zic ce am patit eu, chiar in primele zile de la venirea din maternitate. Bebelusul sughita intruna. Apropo, e normal, e o chestie fiziologica, apare pur si simplu si nu prezinta pericol. Asta mi-a explicat si mie medicul pediatru.
Deci sa revenim, bebelusul sughita. Oamenii din jur imi spuneau, da-i niste lapte ca sa ii treaca. Dar bebelusul sughita de 10 ori pe zi, chiar si dupa ce manca. Iar eu, docila, am respectat intocmai indicatiile. Nu exagerez cand spun ca ajunsesem sa ii dau incontinuu sa manance. N-a fost bine deloc, deloc. Copilul era suprasaturat si bineinteles ca dadea afara, alt stres apoi. Am dat din una in alta..
Si recunosc, am facut chestia asta doar pentru ca eram batuta la cap, desi instinctul imi spunea ca nu e tocmai logic.
In concluzie, parintii, respectand sfaturile pediatrului si actionand dupa cum isi cunosc copilul, isi dau seama ce au de facut.
Nu insistati!
Va astept propunerile, sugestiile si nelamuririle pe siteul nostru www.bucurestifm.ro si pe pagina de facebook BucurestiFM.
Si, nu uitati, ne auzim in fiecare week-end, sambata si duminica, in jurul orei 10.15, in City Break, cu Mirela Oprea.