Amenajarea spațiilor verzi, numai cu avizul Primăriei Capitalei
Articol de Mircea Apostolescu, 15 aprilie 2016, 16:13
Câteva sute de copii, de la școli și licee din tot Bucureștiul, au participat astăzi la plantarea de copaci, în parcurile Tineretului și Izvor. Acțiunea a fost inițiată de Primaria Capitalei, iar copacii au fost puși la dispoziție de către dezvoltatorii imobiliari care au efectuat defrișări, având obligația de a planta, în schimb, un număr triplu de pomi față de cei tăiați. Parcurile Tineretului și Izvor au fost alese de către Direcția de Mediu a Municipalității deoarece acestea au un mare deficit de material dendrologic, a explicat șefa de la Mediu, Oana Grigore.
Prezent în Parcul Tineretului, pentru a lua parte la acțiunea de plantare a copacilor, primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a amintit că Municipalitatea a elaborat un proiect de hotărâre care prevede reguli clare pentru amenajarea spațiilor verzi. Sava a spus că proiectul se alfă în dezbatere publică, pe site-ul www.pmb.ro, și că speră că acesta va fi adoptat în ședinta Consiliului General de la sfârșitul lunii mai.
Șefa Direcției de Mediu a Primăriei Capitalei, Oana Grigore, a explicat că, dacă proiectul va fi adoptat, atât pentru amenajarea aliniamentelor stradale, a scuarurilor, cât și pentru cea a parcurilor și grădinilor publice, va fi nevoie de aprobare de la Primăria Capitalei.
Pentru a primi acest aviz, administratorii de spații verzi, adică ADP-urile de sector și ALPAB, vor trebui să întocmească documentații asemănătoare Planurilor de Urbanism Zonale (PUZ-uri), un fel de PUZ-uri vegetale, a precizat șefa de la Mediu.
Acestea vor fi depuse la un serviciu de specialitate al Municipalității, care va avea în componența 7-8 persoane, și vor trebui să precizeze inclusiv tipurile de plante, flori, arbuști, copaci, cu care vor fi amenajate spațiile verzi respective.
Pentru zonele și parcurile istorice, amenajarea spațiilor verzi va trebui avizată și de către Ministerul Culturii. În aceste cazuri, eliberarea autorizației de către Direcția de Mediu a Municipalității ar putea dura mai mult de 30 de zile, a declarat Oana Grigore.
Ea a mai explicat că, prin regulamentul propus pentru amenajarea spațiilor verzi, se dorește ca plantele multianuale să reprezintă 70% dintre cele plantate pe aliniamentelor stradale, în scuaruri, parcuri și grădini publice, iar ponderea celor bienale să fie redusă la numai 30%.
Proiectul de regulament privind amenajarea spațiilor verzi vine ca o reacție la de acum celebrul raport al Curții de Conturi care arată că primăriile din București au cheltuit sume foarte importante de bani pentru a achiziționa flori și că, în anumite cazuri, prețurile de achiziție au fost exagerate.