Calciul, esențial pentru dezvoltarea organismului
Articol de , 19 aprilie 2016, 17:51 / actualizat: 20 aprilie 2016, 16:19
Numit izvorul vieții, laptele este primul aliment pe care îl gustăm și care ne asigură supraviețuirea în primele 5 – 6 luni de viață.
Este un lichid extrem de hrănitor și chiar dacă în ultima vreme se aud voci care susțin că omul e singurul mamifer care continuă să bea lapte după ce e înțărcat și că, prin urmare, ar trebui să îl eliminăm din dietă, doctorii continuă să îl recomande. Și cum ar putea fi altfel când laptele este o grozavă sursă de proteine, de vitamine( în special A și D) și minerale( sodiu, potasiu și foarte mult calciu)?
Da, ai auzit bine: și vitamina D și calciu! Foarte important că sunt împreună pentru că vitamina D favorizează absorbția și depunerea de calciu.
Astfel, copilul care consumă lapte va avea oase rezistente și dinți sănătoși, nu va fi afectat mai târziu de osteoporoză și acestea nu sunt singurele beneficii, căci e nevoie de calciu în tot organismul.
Calciul este implicat în coagularea sângelui, în transmiterea nervoasa, în contracția și relaxarea musculară și în sinteza unor hormoni.
Calciul contribuie la menținerea normală a ritmului cardiac și este important în scăderea nivelului colesterolului.
Fiind acest mineral esențial pentru dezvoltarea organismului, te gândești, poate, să îi dai copilului suplimente de calciu.
Ei, bine, sfatul medicului Cosmina Cristea, cu o experiență de peste 25 de ani, este:
”În general, lactatele pe care le consumă copilul sunt suficiente, adică laptele de sân sau laptele din formula de lapte, brânza, iaurtul… au un aport suficient de calciu!”
Și dacă cel mic nu e mare fan produse lactate sau dacă are intoleranță la lactoză, surse bogate în calciu sunt și legumele verzi: spanac sau broccoli, napii, varza, conopida, țelina, mazărea, fasolea verde; alunele, nucile, sau fasolea boabe sunt de asemenea de ajutor, la fel ca și somonul.
Atât de simplu, cu o dietă echilibrată, avem astăzi un copil și mâine un adult sănătos!