Tânăra generație şi problemele ei, astăzi, la ”Linia de noapte”
Articol de Maria Gheorghiu, 29 aprilie 2016, 14:54 / actualizat: 29 aprilie 2016, 16:02
Nu ratați ediția specială a emisiunii ”Linia de Noapte” de astăzi. Este ”Vinerea Mare” (Vinerea Neagră) și pentru creștinătate este zi de doliu pentru că ea reprezintă ziua răstignirii lui Iisus Cristos, socotit Mântuitorul Lumii. Este o zi de tăcere și meditație, una din acele zile în care ne îngrijim mai mult de problemele sufletului.
Cum însă la radio nu poate fi vorba de tăcere, vom încerca ”să dăm mai încet veselia” și să vorbim despre tânăra generație, cu plusurile și minusurile ei.
Andreea Coscai este elevă în clasa a X-a. Ea și-a dorit să afle care sunt problemele generației ei. În urmă cu un an a pornit un proiect prin care încercă să descopere lucrul acesta.
Așa s-a născut cartea ”În Liceu”, care reprezintă ”o imagine de ansamblu a generaţiei de liceeni de azi, o perspectivă proprie şi asumată a celor care vor fi adulți mâine, cu privire la lumea de azi, la dorinţele şi visele lor”.
Întrebări și răspunsuri cuprinzând întreaga paletă a sentimetelor a tinerilor aflați la vârsta descoperirii propriei personalități, puse în pagină în note când serioase, când amuzante, dezvăluind problemele celor care astăzi își caută drumul în viață.
”Tehnologia, prima dragoste, învăţământul de azi, viitorul de mâine şi încă multe altele sunt aduse în pagini de proiectul „În liceu”. Viziunile tinerilor din online au fost aduse la tipar. Tot în cadrul cărţii o să găsiţi şi perspectiva celor care îndrumă şi sprijină generaţia nouă. Discuţii libere despre diferenţele între generaţii şi părerile avizate ale adulţilor despre viaţa de licean de azi”, spune Andreea Coscai.
Va fi interesant să descoperim această lume a tinerilor aflați pe drumul maturității și vă invit să facem împreună lucrul acesta în cadrul emisiunii ”LINIA DE NOAPTE” de astăzi, alături începand cu ora 21:00, pe 98,3 FM sau online, pe https://www.bucurestifm.ro/asculta-live/.
Vom încerca să aflăm împreună și ce rol mai joacă religia în viața tinerilor; dacă există diferență între credință și religie și implicațiile acestui fapt într-o societate bazată în primul rând pe tehnologie. ”Crede și nu cerceta” sau ”Cercetează, vezi ce descoperi și trage concluziile”.
Despre cartea ”În liceu”, care va fi lansată în 5 mai, ora 11:00 la librăria Cărturești-Verona, iată ce declară autoarea, Andreea Coscai:
”Nu îmi prea vine să cred că am ajuns aici. A fost destul de lung procesul scrierii cărții și cred că, dacă mi-aș fi dorit mai mult, s-ar fi terminat mai repede, în sensul că nu aș fi tras de timp așa cum am făcut-o. O să îmi fie, clar, dor de asta. Să adun toate răspunsurile, să mă amuz de unele momente „jenibile” din răspunsuri, să citesc toate poveștile oamenilor, care sunt atât de diferiți unii de alții. Sunt sigură că unii dintre cei care au răspuns nu s-au deschis foarte mult și aș minți dacă aș spune că eu am făcut-o complet. Totuși, e normal. Există o anumită doză de intimitate la care ține fiecare și nici nu ar fi bine să fim ca o carte deschisă în fața oricui. Cum e cea pe care o ții în mână. Te-ai prins, te-ai prins?? O să regret gluma asta, probabil, peste un an (o lună, o săptămână), dar e ok. Am trecut prin multe faze de-a lungul procesului. Am avut anumiți oameni lângă mine, au plecat unii, au venit alții. Așa e și normal să se întâmple, totuși. Mi se pare o nebunie că am lucrat la o carte. Ceva palpabil, cu o groază de pagini, care o să ajungă într-o grămadă de case, de locuri și sper să fie păstrată măcar de unii și peste ani, arătată următoarelor generații. Au fost momente în care mă dureau ochii de la atâta privit la ecran pentru editare (cum mă dor și acum) și de fiecare dată mi-am amintit că fac ceva deosebit, care să ajute oamenii, să îi bucure, să îi inspire, să îi facă să învețe și din poveștile și experiențele altora. Am fost întrebată de prea multe ori cum mi-a venit ideea. Sunt mulți aceia dintre noi care vor să își exprime părerea, cărora le place să scrie, dar nu au ocazia, care vor să spună ceva lumii. În liceu este spațiul creat pentru toți tinerii dornici să facă asta.
Nu aș schimba multe lucruri la mine pentru că am impresia că fiecare experiență ne ajută să creștem mai mult ca oameni și, de obicei, lucrurile se întâmplă la momentul potrivit. Ce îmi doresc e să trăiesc mai mult clipa, să nu îmi fie frică să ies din zona mea de confort, să fiu deschisă la a întâlni oameni noi și să fiu eu însămi în orice situație. Cred că am ratat unele oportunități de frica de a intra din când în când în altă lume.”