Astăzi este Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii
Articol de Marga Tudor, 8 mai 2016, 13:34
Ziua de 8 mai a fost declarată, în 1859, drept Ziua Mondială a Crucii Roșii de către Comitetul Internațional al Crucii Roșii.
Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie a fost înființată la inițiativa omului de afaceri elvețian, Henry Dunant (1828-1910), în 1859, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino, care a făcut 40.000 de victime.
La 24 iunie 1859, Henry Dunant venise în nordul Italiei pentru a-l întâlni pe Napoleon al III-lea în interes de afaceri. Impresionat de imaginea de după bătălie, el a adunat oameni din satul învecinat și a petrecut trei zile, fără întrerupere, pentru a îngriji răniții. Vorbele sale ”Siamo tutti fratelli” (suntem cu toții frați) au deschis inimile voluntarilor, care au îngrijit deopotrivă inamici și compatrioți, conform www.crucearosie.ro.
Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie este cunoscută în întreaga lume ca o organizație de ajutor umanitar, reunind peste 128.000.000 de membri, ce acționează în vederea prevenirii și alinării suferințelor provocate de războaie, conflicte armate, tensiuni politice, dezastre și calamități naturale sau sociale.
Ea cuprinde Societățile Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie din 188 de state, precum și două instituții internaționale cu sediul la Geneva: Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.
Federația Internațională a Crucii Roșii și Semilunii Roșii conduce și organizează, în cooperare cu Societățile Naționale, misiunile de asistență care răspund la situații de urgență de scară largă. Secretariatul Internațional al Federației are sediul în Geneva, Elveția.
În prezent, 188 de Societăți Naționale sunt recunoscute de către Comitetul Internațional al Crucii Roșii în calitate de membre cu drepturi depline ale Federației.
În România, tinerii voluntari au împărtășit elevilor, începând din 2009, noțiunile de respect, solidaritate și umanitate, încurajându-i să devină un model pentru semenii lor. Prin intermediul rețelelor de socializare, tinerii se constituie într-un grup de lucru virtual, care promovează principiile fundamentale și viziunea lor asupra activităților Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie la nivel global.
În 2015, Crucea Roșie Română a marcat 50 de ani de la adoptarea Principiilor Fundamentale.
Directorul general al Crucii Roșii Române, Ioan Silviu Lefter spune cã cel mai important proiect al organizației se referã la îmbunãtãțirea cursului de prim-ajutor, recunoscut la nivel european, și care este livrat gratuit, dar și contracost, companiilor interesate.
El a amintit și de parteneriatul cu Ministerul Sãnãtãții și profesorii, care urmeazã cursul de prim-ajutor, acestea fiind absolut necesare întrucât au fost situații în care ar fi nevoie ca un cadru didactic sã cunoascã mãsuri de prim ajutor.
Crucea Rosie Românã are peste 5 mii de voluntari, 47 de filiale si aproape 2000 de subfiliale in toata tara.
Sursa: Agerpres.ro, RADOR