Cele mai interesante evenimente din București – 9 mai 2016
Articol de , 9 mai 2016, 14:07
CINEMA
Chiar de Ziua Europei, Festivalul Filmului European a programat:
- La Cinema Elvira Popescu:
– de la ora 17:30, drama „Moartea Domnului Lăzărescu” de Cristi Puiu;
– de la ora 20:30, drama irlandeză „Glassland” de Gerard Barrett despre un tânăr şofer de taxi, care cochetează cu lumea interlopă şi este nevoit să se cufunde şi mai mult în apele tulburi ale acesteia, într-o încercare disperată de a îşi salva mama de dependenţa de alcool şi de a îşi uni familia dezbinată. - La Cinemateca Eforie:
– de la ora 18:30, documentarul „Tititá” de Tamás Almási despre un tânăr de 18 ani de etnie Romă pasionat de chitară, căruia i se oferă nesperata şansă de a lua parte la şcoala de vară Snétberger Music Talent Center, însă este dezavantajat de faptul că nu ştie să citească partiturile şi nu este obişnuit să exerseze;
– de la ora 20:30, thrillerul danez „Idealisten / Idealistul”, regizat de Christina Rosendahl, despre povestea prăbuşirii în 1968 a unui bombardier ce transporta arme nucleare, adânc îngropată în straturile de gheaţă ale Groenlandei şi în arhivele secretizate ale SUA, descoperită de un reporter ambiţios care lansează o investigaţie fără compromisuri. - La Spaţiul Public European, de la ora 19:00, rulează documentarul sirian „Maskoon / Bântuiţi” de Liwaa Yazji ce examinează relaţia sirienilor cu căminele lor în timpul războiului.
- La Centrul Ceh, de la ora 20:00, puteţi viziona drama „Mediterranea”, o prezentare a cutremurătoarei crize a emigranţilor în Europa, realizată de Jonas Carpignano cu delicateţe şi discreţie.
În cadrul programului „OST-WEST-KINO”, Goethe Institut prezintă, de la ora 19:00, în Club Control, drama „Marianne şi Julianne” realizată în RFG de Margarethe von Trotta, despre două surori care cresc în Germania postbelică şi se implică în mişcarea studenţească pentru schimbare socială şi politică. Însă, în timp ce Juliane se implică în inofensive activităţi politice de emancipare a femeilor, Marianne se aruncă direct în mişcarea subversivă teroristă, încercând să schimbe societatea prin forţă.
EVENIMENTE
În cadrul proiectului de artă educaţională şi cultură participativă „Poveşti la Replika”, desfăşurat până pe 27 iunie la Centrul de Teatru Educaţional Replika din strada Lânăriei nr. 93-95), sub titlul „Poveşti neînţelese”, astăzi au loc:
– de la ora 19:00, spectacolul „#nupotsărespir”, de Andreea Lupu inspirat de „Zbor pe deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey, prezentat de Atelierul de Teatru al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani;
– de la ora 20:00, prezentarea cărţii „Adevărul despre adolescente” de Karen Zager şi Alice Rubenstein;
– de la ora 20:15, proiecţia filmului inspirat din fapte reale „Ničije dete / Copilul nimănui” de Vuk Ršumović, despre un băieţel găsit trăind printre lupi, undeva în munţii din Bosnia, trimis la un orfelinat din Belgrad unde înregistrează progrese remarcabile şi devine foarte bun prieten cu un alt băiat, Žika; în 1992, când devenise un tânăr complet reintegrat din punct de vedere social, autorităţile îl forţează să se înroleze şi-l trimit pe front, în războiul contra Bosniei.
Sala de Conferinţe a Institutului Cultural Român găzduieşte, de la ora 18:00, a XXV-a ediţie a tradiţionalelor Serate „Eminescu, jurnalistul”, organizate de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România.
ANIVERSARE
Marchând 111 ani de la Iradeaua Imperială Otomană de recunoaştere a românilor (aromânilor şi meglenoromânilor) din Imperiul Otoman, de la ora 18:00, la Sala Pictura a Teatrului Naţional Bucureşti este prezentată expoziţia „Meglenoromânii şi Aromânii. Ieri şi azi”, de fotografie şi costume populare din patrimoniul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi are loc un spectacol de muzică şi dans aromân şi meglenoromân.
MUZICĂ
La Institutul Balassi al Ungariei, de la ora 18:00, are loc deschiderea festivă a celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Muzicii Maghiare, concurs de interpretare pentru tinerii muzicieni români ce se desfăşoară până pe 12 mai sub semnul Anului Bartók, de la a cărui naştere s-au împlinit în martie 135 de ani. În cadrul concertului de astă-seară, invitatul de onoare Érdi Tamás interpretează, alături de Andra Demidov, Fantezia pentru pian (la patru mâini) în fa minor de Schubert, dedicată de compozitor discipolei sale, Eszterházy Karolina de Galanta. De la ora 18.30’, Magda Maftei cântă lucrări de Bartók, Ravel, Schubert, Brahms, Liszt, Strauss şi Mihail Jora, acompaniată la pian de Veress Gáspár. De la ora 19, flautistul Péter Ervin-Levente şi pianistul Ambrus Sándor interpretează Sonata pentru flaut şi pian de Dávid Gyula şi Fantaisie brillante sur „Carmen” de F. Borne.
CARTE
La Centrul Socio-Cultural Jean-Louis Calderon, de la ora 18:00, are loc lansarea de carte şi audiobook „Nu ştim aproape nimic. Puşa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu”, la care participă invitaţii: Magda Catone, Florina Cercel, Şerban Cionoff, Teodora lonescu, Andrei Magheru, Mircea Nicolau, Andrei Partoş, Cristi Rotaru, Eugen Rotaru, Octavian Ursulescu. Prezintă: Puşa Roth şi Costin Tuchilă. Cu participarea extraordinară a lui Sergiu Ciou (Canada).