Prezentarea filmului ”Căpitanul America: Război civil”
Articol de , 10 mai 2016, 16:13
Thriller-ul de acţiune cu elemente SF „Căpitanul America: Război civil” e un adevărat blockbuster şi nu mai are nevoie de publicitate este dovedit de încasările obţinute la sfârşitul săptămânii trecute în România.
Se pare că publicul nostru a prins gustul pentru premisa stupidă a luptei dintre apărătorii omenirii şi dreptăţii, ce-i drept, mai bine susţinută acum de scenariu decât în „Batman vs. Superman” şi, ca şi în acel film, ea având loc doar până în momentul în care apare un duşman comun, de data aceasta fiind vorba de Zemo, un tip din Sokovia cu apucături de psihopat bine jucat de Daniel Brühl, care, dorindu-şi putere şi răzbunare, caută ceva din 1991, când organizaţia HYDRA încerca să „fabrice” soldatul-perfect de tip Războinicul Iernii în Siberia.
Luptele dintre supereroii Marvel sunt mai puţin brutale, dar nu mai puţin spectaculoase decât în „Batman vs. Superman”, iar explicaţiile acţiunilor lor par mai logice, Iron Man, Căpitanul America şi restul Răzbunătorilor dându-şi seama că superputerile lor nu au nicio valoare atâta vreme cât folosirea lor poate lovi iremediabil în cei apropiaţi. De altfel, „Căpitanul America: Război civil” este un film mai profund decât cel anterior al seriei, despre alegeri dificile, sacrificiu şi chiar neputinţa de a face alegeri, reinventând relaţiile dintre personaje.
În urma prăpădului provocat de lupta cu Ultron, naţiunile lumii devin tot mai îngrijorate de potenţialul distructiv al Răzbunătorilor şi presează Statele Unite să semneze Tratatul de la Sokovia, ţară aproape distrusă de acea bătălie, care ar reglementa, limita şi sancţiona acţiunile supereroilor. Acea încleştare, ce s-ar fi putut termina cu exterminarea umanităţii, are efecte diferite asupra protagoniştilor: pe Tony Stark, mai nuanţat interpretat de Robert Downey Jr., îl convinge să semneze tratatul, în timp ce Steve Rogers, jucat de acelaşi Chris Evans, este împotriva semnării. Fiecăruia i se alătură câte o parte din Răzbunători şi ambele tabăre au argumente convingătoare. Iar scenariul scris de Christopher Markus şi Stephen McFeely strecoară, printre scenele de acţiune, şi răspunsul fiecărui personaj la întrebarea: este erou sau justiţiar?
Acţiunea se mută în diferite oraşe de pe mapamond, trecând şi prin Bucureşti, pentru că Bucky Barnes, Războinicul Iernii jucat de românul Sebastian Stan cu nimic mai prejos decât starurile americane, este chiar în miezul poveştii. Dar dacă acest personaj este unul mai vechi al seriei, apar acum şi noul Spider-Man, ca puşti în interpretarea unui entuziast Tom Holland, şi Black Panther, beneficiar al celui mai spectaculos costum jucat de Chadwick Boseman care aduce un al treilea punct de vedere în bătălia provocată de Tratat, pe lângă cele ale lui Tony Stark şi Steve Rogers.
Sunt încă foarte multe de spus despre povestea din „Căpitanul America: Război civil” şi cum a fost ea spectaculos adusă pe ecran de regizorii fraţi Joe şi Anthony Russo împreună cu numeroasele lor echipe. Dar mai bine descoperiţi singuri vizionând acest film într-una din sălile unde rulează. CinemaPRO, Glendale Studio şi toate cinematografele de mall, inclusiv sălile IMAX şi 4DX.