Află de ce nu trebuie să punem etichete în relațiile cu cei din jur!
Articol de Ioana Brusten, 15 mai 2016, 09:00
Noi ne-nțelegem, voi vă-nțelegeți, ei se-nțeleg. Cei care fac parte din această conjugare sunt niște norocoși, pentru că, de foarte multe ori auzim varianta inversă: nu ne mai înțelegem deloc!
Cum există o soluție pentru aproape orice, metoda Espere ne învață cât de importante sunt regulile igienei relaționale.
Când vorbesc despre mine cu celălalt, voi spune obligatoriu ”eu”. Adică, n-am să zic: ”tu mă enervezi!” ci ”eu mă enervez!”. Pentru că eu sunt cea care simte acești nervi. Și eu vorbesc cu tine despre ceea ce simt eu.
În loc să spun ”din cauza ta am întârziat” voi spune ”sunt nervoasă pentru că te-am așteptat prea mult și de aceea am întârziat”.
Acest ”eu” ne ajută să împărțim cu partenerul gândurile noastre, sentimentele, dorințele, dificultățile, motivațiile, așteptările noastre.
O altă regulă foarte importantă ne spune să nu confundăm niciodată un om cu defectele sale. Fiecare dintre noi înseamnă mai mult decât un cusur sau altul pe care îl avem.
Avem tendința să etichetăm o persoană în funcție de defectele ei: ”ești dezordonată/ prost/ neîndemânatic”. Astfel, o reducem la un singur comportament și ignorăm că, poate, are o mulțime de alte calități sau abilități.
Săptămâna viitoare vorbim despre relațiile de cuplu, și-anume, cum putem face ca dragostea să dureze pentru totdeauna.