Evenimente de neratat astăzi în Bucureşti
Articol de , 17 mai 2016, 14:54
CINEMA
La Cinema Muzeul Ţăranului de azi se desfăşoară „Gala filmului documentar de artă”, în cadrul căreia, deseară de la ora 18 sunt proiectate, în prezenţa autorilor, producţiile: „Moştenirea – Un iconar în Draguş” de Raluca Jurcovan, „Ştefan Câlţia – Purtătorul de aripi” de Mădălina Ţurcanu şi „Faust – Drumul Clipei”, cel mai recent film realizat de Laurenţiu Damian, care îl urmăreşte pe Silviu Purcărete la repetiţiile monumentalului spectacol „Faust” după Goethe.
În cadrul ciclului „Istoria filmului universal prin capodopere”, la Cinemateca Eforie este prezentat filmul german fantastic şi de groază expresionist mut cu acompaniament muzical „Cabinetul Doctorului Caligari”, realizat de Robert Wiene în 1920.
MUZICĂ
Festivalul EUROPAfest are azi în program:
De la ora 19, la Sala Teatrelli, în cadrul Bucharest International Jazz Competition cântă: STEFANO LATTERI BAND (Italia, România), ANATOLI TSAMPA AND FRIENDS (Grecia, Marea Britanie), THE GREAT CONNECTION (Polonia, Danemarca) şi PART TIME (Turcia);
De la ora 20, în cadrul Caffe Festival Ibis, la Caffe Ibis Nord cântă: FLUXUS TRIO (Venezuela), IN ONE STROKE (Hong Kong – China, Marea Britanie) şi PIPPI DIMONTE 5TET (Italia).
Aşa cum şi-a obişnuit publicul în fiecare lună, Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor, vă invită azi, de la ora 19, la o seară specială de „Jazz pe Româneşte” la Sala Radio, cu participarea unui invitat special: Sorin Zlat, lider al trupei „Sorin Zlat Trio”.
Tudor Gheorghe susţine ultima reprezentaţie a concertului „Primăvara Simfonic”, de la ora 19 la Sala Palatului, pe a cărei scenă, alături de „olteanul universal” urcă membrii Orchestrei Naţionale Radio şi Corul Naţional de Cameră „Madrigal”, uniţi sub bagheta dirijorului şi orchestratorului, Marius Hristescu.
În cadrul „Stagiunii de marţi seara”, de la ora 19, la sala mică a Ateneului Român, violoncelistul Eugen-Bogdan Popa şi pianista Anamaria Biaciu-Popa interpretează Sonata pentru violoncel şi pian de Frank Bridge şi Sonata nr. 2 pentru violoncel şi pian de Charles Villiers Stanford.
Un nou recital al cvartetului ARCADIA are loc de la ora 19, la Palatul Tinerimea Română, având în program: Cvartetul de coarde nr. 12 în do minor de Schubert, Cvartetul de coarde nr. 23 în fa minor de Haydn şi Cvartetul de coarde în sol minor de Debussy.
Holograf revine la Berăria H, cu un concert memorabil presărat cu multe surprize, ce începe de la ora 22.30’.
EXPOZIŢIE
Expoziţia sinteză a săptămânii de design din Sfântu Gheorghe din noiembrie 2015 se închide azi cu un dialog susţinut, de la ora 19 la Institutul Balassi al Ungariei, de sculptorul şi artistul vizual Marius Leonte cu designerul Damokos Csaba, organizatorul Design Week, despre obiectele expuse şi despre sloganul ediţiei: inovaţie/tradiţie în contextul exponatelor. La discuţii participă Cezar Şuteu, pofesor al Departamentului Design al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, Bagoly Miklós preşedinte şi Kádár Rezső administrator, reprezentanţi ai clusterului din industria lemnului ProWood, Grubisics Csaba – expozant, Musát Arnold – organizator Design Week, precum şi participanţi la concurs.
CARTE, LITERATURĂ
În avanpremiera ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (18 – 22 mai), azi au loc două evenimente:
– de la ora 17, la Librăria Open Art din strada Pitar Moş nr. 12, susţin lecturi publice poeţii: Dumitru Ion Dincă, Constantin Marafet, Carolina Ilica, Maria Postu, Ioana Greceanu, Aura Christi, Elena Liliana Popescu, Niculina Oprea şi Gabriela Creţan, amfitrion – Dan Mircea Cipariu;
– de la ora 180, la Librăria Humanitas – Kretzulescu are loc dezbaterea cu tema „Despre poezia populară”, la care iau parte profesorul Silviu Angelescu şi Grigore Leşe, amfitrion – Ioan Cristescu.
Scriitorul italian Alessandro Baricco participă, de la ora 18, la o dezbatere la Institutul Italian de Cultură, alături de directorul acestei instituţii, domnul Ezio Peraro.
Tot de la ora 18, la Casa Petőfi din strada Zalomit este lansat, în prezenţa autorului, volumul trilingv „Semne evocatoare ale maghiarimii în Banat”, de Szekernyés János.
La librăria Humanitas de la Cişmigiu de la ora 18.30’ are loc dubla lansare de carte a matematicianului Cédric Villani, laureat al medaliei Fields în 2010. Sunt prezentate publicului volumele: „Visători picaţi din lună: patru genii care au schimbat istoria” şi „Teorema vie”. Alături de autor, participă: dramaturgul şi scriitorul Vlad Zografi, filosoful şi editorul Magdalena Mărculescu, prof. Liviu Ornea.