Romania a decis sa-si apere interesul national
Articol de , 18 mai 2016, 14:30
Pentru prima oara de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania isi arata public divergentele profunde cu Comisia Europeana pe un subiect cu miza economica si politica majora pentru Bruxelles.
Este vorba de Tratatul Economic si Comercial Extins (CETA), document incheiat intre Uniunea Europeana si Canada, dar pe care Romania ameninta sa nu-l ratifice pentru ca partea canadiana nu si-a respectat angajamentele in ce priveste ridicarea vizelor pentru romanii care calatoresc in Canada.
Bucurestiul are in mana o carte politica si economica foarte mare si pare decis sa o joace pana la capat.
Romania impotriva restului Uniunii Europene?
Nu este singura, pentru ca Romaniei i s-a alaturat si Bulgaria, care este si ea nemultumita de tratamentul discriminatoriu la care sunt supusi bulgarii din partea autoritatilor de la Ottawa.
Deci este “doi impotriva 26” desi site-ul EurActiv.com il citeaza pe ambasadorul bulgar la UE ca revendicarile guvernului de la Sofia sunt sustinute si de Croatia.
EurActiv a anuntat acum cateva zile ca ambasadorii roman si bulgar acreditati la Uniunea Europeana au trimis o scrisoare comuna in care afirma ca cele doua tari sunt dezamagite de modul in care Comisia Europeana a inteles sa aplice legislatia UE in materie de reciprocitate a vizelor.
Este vorba despre directiva care a intrat in vigoare pe 20 decembrie anul trecut si care spune ca tarile UE trebuie sa reactioneze “in comun” in problema vizelor daca terte state aplica tratamente diferite cetatenilor europeni in aceasta privinta.
Daca aceasta decizie ar fi respectata, ar fi trebuit ca cele 28 de tari comunitare sa impuna viza pentru cetatenii din SUA si Canada ca urmare a refuzului acestor state de a ridica vizele pentru toti cetatenii din tarile UE.
Dintre toate tarile Uniunii Europene, SUA cere viza pentru bulgari, romani, polonezi, croati si ciprioti, in timp ce Canada cere viza doar pentru romani si bulgari.
Dar pe 12 aprilie, Comisia Europeana a decis ca aplicarea deciziei de a re-impune vize pentru canadieni si americani ar avea consecinte atat de grave incat este imposibil de pus in practica.
De ce este important acest tratat economic si comercial dintre Europa si Canada?
Pentru ca in 2014 comertul bilateral dintre UE si Canada s-a ridicat la 59 de miliarde de euro, iar din acestea 27 de miliarde de euro au fost doar in domeniul serviciilor.
In ceea ce priveste investitiile, in 2013 companiile europene aveau in Canada investitii directe de peste 22 de miliarde de euro, in timp ce companiile canadiene aveau in tarile UE investitii de 117 miliarde de euro.
Daca CETA va intra in vigoare aceste cifre ar creste foarte mult, pentru ca tratatul va anula toate barierele vamele in ce priveste bunurile industriale, dar si in ce priveste investitiile in agricultura si produsele agricole.
In plus, companiile europene ar avea acces liber la contractele publice ale guvernului canadian, la fel ca orice companie canadiana.
Negocierile pentru CETA s-au incheiat la sfarsitul lui 2014.
Romania si Bulgaria pot bloca acest acord.
Fiecare dintre ele poate sa o faca singura, pentru ca, dupa ce a fost semnat de Bruxelles, acordul trebuie ratificat de parlamentele din cele 28 de tari comunitare.
Ori, in prezent, Bulgaria si Romania au anuntat ca este foarte dificil pentru ele sa ratifice Tratatul dintre UE si Canada tocmai din cauza refuzului Canadei de a ridica vizele pentru cetatenii lor.
Desi la Bucuresti nu au fost prea multe comentarii pe aceasta tema, se pare ca Romania a fost prima care a afirmat ca se va opune CETA, iar Bulgaria i s-a alaturat doar de curand.
EurActiv afirma ca ambele tari sunt angajate intr-un efort de lobby intens pentru a-si pleda cauza in fata Comisiei, in fata celorlalte tari comunitare, dar si in fata presedintiei olandeze a Consiliului UE. In paralel, au loc si contacte intense cu autoritatile canadiene, dar pana acum aceste contacte au avut rezultate dezamagitoare pentru Sofia si Bucuresti.
Scrisoarea comuna a ambasadorilor roman si bulgar adresata Comisiei Europene
EurActiv citeaza o scrisoare comuna a ambasadorilor Bulgariei si Romaniei, Dimiter Tzantchev si Luminita Odobescu, in care acestia spun: «Suntem dezamagiti de modul in care Comisia Europeana intelege sa aplice mecanismul de reciprocitate. Ne asteptam din partea Comisiei sa implementeze regulile de baza, pentru a pastra spiritul Tratatelor fundamentale ale UE si principiile fundamentale ale egalitatii de tratament si non-discriminarii pentru toti cetatenii europeni».
Tot EurActiv mai sustine ca cei doi ambasadori au facut referire, in scrisoarea, lor si la Acordului Strategic de parteneriat (Strategic Partnership Agreement – SPA) adica la acordul care ar trebui sa intareasca colaborarea canadiano-europeana la nivel politic.
Pentru acest acord negocierile s-au incheiat tot in 2014.
EurActiv citeaza din scrisoare: «In aceste conditii va fi foarte dificil pentru guvernele din Bulgaria si Romania sa gaseasca argumentele pentru a sprijini adoptarea Acordului Strategic de parteneriat in timp ce Canada continua sa impuna un tratament discriminatoriu cetatenilor nostri, pe baza unor criterii care sunt neclare si schimbatoare»
In concluzie, ambasadorii roman si bulgar cer colegilor lor din celelalte 26 de state comunitare «sa amane, pentru moment, discutiile privind SPA, pentru ca va fi foarte dificil pentru noi in acest moment sa avansam cu adoptarea acestui nou acord».
Ce se va intampla acum?
Presedintia olandeza a Consiliului Uniunii Europene ar vrea sa trimita acordul CETA pentru semnare de catre sefii de stat si de guvern pana la sfarsitul lunii iunie, ceea ce probabil ca nu o sa se intample.
Mai este programat un summit UE-Canada pe 27 octombrie, dar daca nu se ajunge la un acord pe vize, probabil ca nici atunci nu se va semna nimic.
Problema este ca guvernul canadian nu se arata dispus la concesii: ziarul Toronto Sun il citeaza pe ministrul canadian pentru imigratie, John McCallum, ca guvernul sau nu poate sa ofere turistilor romani si bulgari decat o forma mai simpla de viza, numita “Canada plus”, viza care ar fi ceva mai usor de obtinut decat cea normala.