Prezentarea filmului „Alice în Ţara Oglinzilor”
Articol de , 30 mai 2016, 16:06
Doar două premiere avem în această săptămână cinematografică, probabil pentru că s-a făcut loc pentru ceea ce se doreşte a fi un blockbuster, filmul fantasy de aventuri şi de familie „Alice in Wonderland: Through the Looking Glass”, care, după cum spune şi titlul său, este bazat pe fenomenul literar „Alice în Ţara Minunilor” creat de Lewis Carroll, mai exact pe a doua carte a lui. Din dorinţa de a adapta clasica poveste cu destul absurd tehnologiei cinematografice revoluţionare şi publicului de astăzi, această nouă producţie Disney este aproape altceva decât sursa de inspiraţie, din care păstrează doar câteva personaje, cu unele caracteristici ale lor. Chiar dacă regizorul s-a schimbat, acesta fiind acum James Bobin, şi în noul film fantezia vizuală depăşeşte cu prea mult povestea propriu-zisă. Poate şi pentru că Tim Burton rămâne producătorul principal. Însă nu lipsesc momentele emoţionante.
La finalul filmului din 2010, „Alice in Wonderland”, eroina titulară pornea pe mări, pe urmele tatălui dispărut. În acest nou film, Alice este căpitan de vas şi se întoarce acasă, după trei ani de umblat prin ţinuturi exotice şi luptat cu furtuni şi piraţi, doar ca să afle că antipaticul Hamish, căruia îi refuzase cererea în căsătorie, s-a făcut şef peste tot ce avea familia ei. Continuarea poveştii de acum are un conflict mai angajant în planul realului, construit însă foarte comod, dar a cărui concluzie este sincronizată cu aventurile din lumea fantasticului.
În acel univers, de dincolo de oglindă, Pălărierul cel nebun, care are o încredere absolută în Alice ca singură salvatoare, are iar probleme, multe cu caracter sentimental. Personajul titular e gata să-l ajute din nou, însă, viteaza Alice nu se mai bate acum cu balaurul Jabberwocky, ci cu Timpul, la figurat şi chiar la propriu, întrucât timpul e un „el” mecanic, atât de bine interpretat de Sacha Baron Cohen încât pare a fi un rol scris pentru acest actor. Personajul său este însoţit de foarte simpatici roboţei reprezentând secundele, conduse de un mic robot-cercetător dotat cu ochelari. Aceştia seamănă oarecum cu minionii, dar ne surprind atunci când împreună compun personaje precum minutele sau ora.
Leitmotivul ecuaţiei imposibil-posibil şi statutul femeii în epoca victoriană sunt teme preluate din „Alice în Ţara Minunilor”, lor li se adaugă acum întrebarea dacă Timpul ne e duşman sau prieten. Comparând cele două filme, dialogurile nu strălucesc nici acum, dar parcă sunt mai puţin dezastruoase. Dovadă stau chiar glumele apropo de timp care, deşi sunt simpluţe, nu deranjează. În timp ce Mia Wasikowska în rolul Alice reuşeşte să dea şi de această dată umor situaţiilor şi dialogului, Johnny Depp e ceva mai nuanţat în interpretarea dată Pălărierului.
Vom afla din „Alice în Ţara Oglinzilor”, de ce Regina Roşie, excelent interpretată de Helena Bonham Carter, are capul mare, de ce o urăşte pe sora sa, Regina Albă, şi multe detalii din viaţa personajelor. De exemplu: sub zâmbetul plin de candoare al Reginei Albe, foarte bine jucată de superba Anne Hathaway, se ascunde un secret, pe care vă lăsăm să-l descoperiţi vizionând acest film fantasy de aventuri şi de familie în 3D la Glendale Studio sau oricare cinematograf de mall, dar mai ales la sala IMAX.