Stilul de viață haotic și stresul cresc riscul de accident vascular cerebral
Articol de , 7 iunie 2016, 13:52
Potrivit ultimei raportări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au fost înregistrate în întreaga lume peste 15 milioane de cazuri noi de accidente vasculare cerebrale.
Aproximativ 5 milioane dintre aceşti pacienţi decedează.
Alte 5 milioane rămân cu diverse grade de dizabilitate permanentă.
Totodata, statisticile arata că, în Europa, se înregistrează, anual, aproximativ 1 milion de accidente vasculare cerebrale.
Studiile sunt raportate la o populaţie de 500 de milioane de persoane.
România se află printre ţările europene cu cel mai mare risc de accidente vascular cerebrale, pe locul trei dupa Macedonia si Bulgaria.
Îmbătrânirea populaţiei aduce un risc crescut pentru tulburările neurocognitive, ce au drept consecinţă finală, demenţa. Medicii neurologi atrag atentia ca, din anul 2000, s-a remarcat o crestere cu 20% a numarului de cazuri noi de accidente vasculare cerebrale în ţările slab şi mediu-dezvoltate, comparativ cu ţările bine-dezvoltate.
Presedintele Societatii române de Neurologie din România, profesor doctor Dafin Muresanu, sustine că accidentul vascular cerebral continuă să reprezinte una dintre cele mai importante cauze de mortalitate şi morbiditate din lume, în ciuda progreselor terapeutice.
Vârsta la care apare accidentul vascular cerebral a scăzut.
Recuperarea după accidentele vasculare cerebrale, traumatismele cranio cerebrale sau vertebromedulare nu mai constă doar în terapie fizică.
Strategiile actuale au in vedere combinarea recuperarii motorii cu cea cognitivă si emotională.