Toti copiii au nevoie de teatru
Articol de cristina.toma, 13 iunie 2016, 08:56
Festivalul de Teatru pentru Elevi „George Contantin”, aflat la cea de a 16-a editie, a continuat si ieri in sala de festivitati a Colegiului National „Matei Basarab”. Daca sambata elevii de liceu si-au arata maiestria ca actori, duminica a fost randul trupelor de teatru ale elevilor de gimnaziu. Ei au prezentat scenete si monologuri dar si fragmente din unele piese de teatru clasice ori fragmente ale unor povestiri dramatizate de profesorii lor. Ceea ce se putea remarca la micii actori de gimnaziu era entuziasmul cu care se transpuneau in rolul personajelor pe care le interpretau.
Inspector Diana Melnic de la ISMB si organizator al festivalului spunea ca anul acesta, desi nu a existat o tematica impusa, copiii au preferat sa prezinte piese de teatru bazate pe lupta impotriva discriminarii dar si impotriva sabloanelor impuse de profesori. Autorii preferati de elevii, atat de cei de liceu cat si de cei din gimnaziu, au fost I.L.Caragiale, Matei Visniec si A.P.Cehov.
Micii actori au muncit foarte mult pentru a realiza aceste spectacole si abia asteptau sa intre in scena. Unii ditre ei mi-au povestit despre personajele pe care le interpretau ca despre niste prieteni foarte buni, care fie intrasera in bucluc, fie aveau de rezolvat o problema importanta. Mi-au spus si cat le-a luat sa pregateasca aceste scenete: unii repetau inca din ianuarie.
Chiar daca fiecare piesa de teatru a insemnat multa munca pentru profesorii coordonatori, copiii care invata sa joace si teatru au pe termen lung beneficii enorme din aceasta activitate, chiar daca mai tarziu nu isi vor alege meseria de actori, ne-a spus Anca Ionita, critic de teatru si membru al juriului: „ei vor comunica mai usor, vor fi mai empatici, se vor intelege mai bine cu cei din jurul lor si vor avea mai multe sanse de a reusi in orice cariera isi vor alege mai tarziu”.
La acest festival nu exista decat castigatori chiar daca nu toti s-au intors cu o diploma acasa. Important este ca au participat si ca au capatat mai multa incredere in ei. Insa nu putem sa nu amintim cativa castigatori care pur si simplu au ridicat sala in picioare: Marele Premiu „George Constantin” a fost decernat la sectiunea liceu pentru spectacolul „De-a baba oarba” trupei de teatru a Colegiului National „Ion Neculce” din Bucuresti, iar la sectiunea gimnaziu premiul a fost decernat pentru monologul „Minunea” interpretat de Andrei Darla si monologul „Zita” interpretat de Eva Andreea Mihalache, ambii de la Clubul Copiilor Sector 4. A fost decernat pentru prima oara un premiu pentru pedagogie teatrala Dorei Lazar, profesor indrumator la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”. Un premiu pentru regie a fost decernat pentru spectacolul „Hai-hui” pus in scena de catre elevii Scolii gimnaziale speciale pentru deficienti de auz „Sfanta Maria” din Bucuresti. Au mai fost acordate premii pentru cel mai bun actor in rol secundar masculin, cea mai buna actrita in rol secundat, cel mai bun actor in rol principal, cea mai buna actrita in rol principal, premii pentru costume, premii pentru decor, pentru regie, premiul pentru cel mai bun spectacol dar si pentru creatii ale elevilor.
La festival au participat peste 300 de elevi actori si spectacolele au fost vizionate de peste 1000 de elevi, parinti, profesori.
Juriul a fost unul profesionist format din actorii Catrinel Dumitrescu, Andrei Runcanu, Mihai Constantin, Gheorghe Ifrim, regizorul Cristian Dumitrescu si criticul de teatru Anca Ionita.
Ceremonia acordarii premiilor a fost una spectaculoasa insa nu prin tinute de gala ci prin emotiile copiilor dar si prin bucuria lor sincera cand au primit trofeele si diplomele. Si poate daca am face o micro-stagiune cu spectacolele lor cred ca am avea cei mai entuziasti actori!