Relatia om-natura, resursa de dezvoltare durabila
Articol de Mircea Apostolescu, 17 iunie 2016, 12:38
Sala Dalles gazduieste zilele acestea o mica expozitie ce propune ca tema relatia omului cu natura ca resursa de dezvoltare durabila, mai ales pentru zonele rurale in care aceasta relatie este una de traditie si inca foarte puternica.
Expozitia se axeaza pe exemplul Deltei Dunarii, unde traditionala lotca pescareasca, ce acum este pe cale de disparitie, ar putea fi reinventata ca barca pentru plimbari turistice, asemenea gondolei venetiene. Tot in Delta, s-ar putea naste o industrue textila, bazata pe canepa, o planta traditionala, si o industrie a constructiilor, bazata pe materiale si metode traditionale, chirpiciul, pentru pereti, stuful, pentru acoperisuri.
Tot la Sala Dalles, a avut loc astazi si o dezbatere consacrata ecoturismului.
In aceasta ramura a turismului, exista deja rezultate, turistii, atat romani, cat si straini, descoperind anumite destinatii din Romania, Tara Hategului – Retezat, Mara – Cosau, Maramures, Zarnesti – Piatra Craiului, Padurea Craiului, in Muntii Apuseni, spune Andrei Blumer, presedintele Asociatiei de Ecoturism din Romania.
La nivel mondial, aproximativ 15% dintre turisti se axeaza pe ecoturism, iar, in Romania, procentul este, cu siguranta mai mare, desi nu se stie cu exactitate, afirma Andrei Blumer. El mai spune ca a crescut durata medie a sejurului, in cadrul membrilor asociatiei, la peste 3,5 zile, iar gradul de ocupare este de peste 70 de zile.