Înâlnire de criză în România
Articol de , 24 iunie 2016, 21:04
Ca urmare a deciziei Marii Britanii exprimate prin referendum de a ieși din UE, președintele Klaus Iohannis i-a convocat în biroul său pe guvernatorul BNR, pe premierul Dacian Cioloș și pe liderii partidelor.
După întâlnire șeful statului a discutat cu adjuncții săi și cu șeful diplomației române despre situația creată.
Potrivit purtătorului de cuvânt Dan Suciu, BNR s-a pregătit pentru Brexit și deși cursul leului a avut de suferit de pe urma referendumului, pierderea este deocamdată moderată comparativ cu situația celorlalte valute central- și est-europene.
În mod oficial, numărul muncitorilor din Marea Britanie se situează la aproximativ 200.000 de cetățeni români, dintre care 30.000 în construcții, 27.000 în alimentația publică, 18.000 în sectorul financiar și 11.000 în sănătate.
După mai multe amânări, din 2014 Londra a fost nevoită să deschidă piața muncii în fața românilor și bulgarilor.
În urmă cu un an, anumite reviste de scandal îi speriau pe cititori, afirmând că românii vor veni cu sutele de mii pentru a cerși pe străzile orașelor și a profita de pe urma ajutoarelor acordate de guvernul britanic.
Nu se poate ști câți dintre români lucrează la negru, trăiesc din furturi sau cerșit, însă doar 3.400 au solicitat ajutor social, situându-se pe locul al 13-lea, după polonezi, irlandezi, portughezi sau chiar după germani și letoni.