O nouă premieră pe scena Operei Naționale București
Articol de Stefania Grigore, 29 iunie 2016, 09:37
O nouă montare aparținând regizorului Graham Vick are premiera pe scena Operei Naționale București: „Fidelio”, operă de Ludwig van Beethoven
Vineri, 1 iulie, de la ora 19:00, la Opera Națională București are loc ultima premieră a acestei stagiuni: „Fidelio”, operă în două acte de Ludwig van Beethoven, în viziunea regizorului britanic Graham Vick. Montarea este realizată în colaborare cu o echipă artistică din care fac parte scenografii Samal Blak și Mauro Tinti, precum şi lighting designer-ul Giuseppe di Iorio. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla renumitul dirijor Cristian Mandeal, iar Corul este pregătit de maestrul Stelian Olariu. Din distribuție fac parte soliști invitați și soliști ai Operei Naționale București: Asineta Răducan, Laura Nicorescu, Andrei Lazăr, Valentin Vasiliu, Horia Sandu, Cătălin Ţoropoc și Marius Vlad Budoiu.
După 11 ani de muncă pentru a termina de compus singura sa operă, „Fidelio”, Ludwig van Beethoven a găsit forma perfectă prin care personajele puternice ale lui Jean-Nicolas Bouilly să-şi exprime sentimentele despre dragoste şi dreptate, varianta finală a acestei opere având premiera mondială în mai 1814, la Kärntnertortheater. Pentru montarea care va avea în curând premiera absolută la București, regizorul Graham Vick, a cărui ultimă precedentă montare a operei „Fidelio” a avut loc în urmă cu 15 ani, a plasat subiectul într-un spaţiu atemporal, în relaţie mai apropiată cu realitatea contemporană, într-un spectacol eliberat de regulile teatrului clasic. Acest spaţiu contemporan, dar fără istorie, produce personaje care se confruntă cu propria lor conştiinţă, purtându-şi gândurile dinspre întuneric spre lumină. Soţul pierdut, soţia ascunsă, tiranul, adolescenta prinsă printr-o eroare în iubire, tatăl corupt şi tânărul îndrăgostit sunt forţe care se luptă cu sine: printre prizonierii din închisoare, personajele sunt prizoniere ale propriei lor fiinţe.
Spectacolul lui Graham Vick are loc în interiorul Operei, cu totul.
Graham Vick, regizor inovator, care are mereu abordări inedite și de profunzime socială asupra naraţiunilor din opere, este de asemenea fondator și director artistic al Birmingham Opera Company şi lucrează în cele importante teatre lirice din lume cu apreciaţi dirijori ai zilelor noastre, inclusiv Riccardo Muti, James Levine, Bernard Haitink, Valery Gergiev, Donald Runnicles, Seiji Ozawa şi Zubin Mehta.
În timpul a peste patruzeci de ani de carieră ca dirijor, Cristian Mandeal nu numai că a redat publicului lucrări muzicale importante, aşa cum le-au conceput compozitorii, ci de asemenea a descoperit muzicieni, a revitalizat orchestre, a îndrumat tineri artişti şi a lansat noi compoziţii. După studiile de la Conservatorul din Bucureşti şi de la Berlin, unde a studiat cu dirijori precum Constantin Bugeanu, Herbert von Karajan sau Sergiu Celibidache, s-a lansat într-o impresionantă carieră internaţională, dirijând sute de concerte cu orchestre de pe patru continente, din 36 de ţări.