Pădure, dragă pădure…

Foto: dcnews.ro

Conservarea pădurilor României, sau a ceea ce a mai rămas din acestea, ar trebui să ne preocupe pe toți. Pornind de la această premisă, organizația Green Peace a lansat o platformă on-line pe care orice turist poate sesiza presupuse tăieri ilegale. De pe platformă putem descărca și un ghid în domeniu, care ne oferă indiciile necesare depistării. Astfel, nemarcarea cioatelor de arbori, tăierile la ras sau lipsa unor panouri indicatoare asupra lucrărilor efectuate sunt tot atâtea elemente care trebuie să ne ridice semne de întrebare.

Informațiile pe care le postăm pe platformă trebuie să dea poziția geografică a respectivei zone, arătată și de GPS-ul celularului sau alte elemente de localizare (drumuri, râuri, pârâuri, etc) și propria identitate. Cazurile sunt preluate de pe platformă de către autoritățile silvice și de mediu, care trebuie să dea curs investigației.

Green Peace va urmări răspunsurile primite la sesizări și, acolo unde e necesar, va face propriile verificări prin voluntarii din teren, spune Ionuț Apostol, responsabil de program. Deocamdată rata tăierilor ilegale e mai mult decât îngrijorătoare, în pofida campaniilor ecologiste și a măsurilor luate de autorități de a controla fenomenul. Zilnic se raportează aproape o sută de cazuri noi, câștigul ușor făcându-i pe infractori să-și pună în joc libertatea.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.