Catalogul Pădurilor Virgine din România va fi gata în șase luni
Articol de Stefania Grigore, 20 iulie 2016, 12:32
Un Catalog Naţional al Pădurilor Virgine din România menit să le pună sub protecţie strictă va fi disponibil în şase luni. Ministrul mediului a anunţat că structurile teritoriale au obligaţia să transmită în trei luni toate datele din teren pentru a realiza harta pădurilor virgine, pentru ca în şase luni să fie întocmit catalogul.
Potrivit ministrului Cristiana Paşca Palmer, ultimul inventar a fost realizat în 2003, moment în care suprafaţa pădurilor virgine era de 230.000 de hectare – cea mai mare din Europa. Întrucât legislaţia română nu a impus nici un fel de măsură de protecţie până în 2012, suprafaţa ar putea să fie mai mică sau dimpotrivă – spune ministrul mediului.
Cristiana Paşca Palmer: Ni se semnalează de multe ori şi de către cetăţeni sau de organizaţii neguvernamentale că mai sunt încă păduri care nu au fost identificate. Un alt lucru important de reţinut este că o pădure odată intrată în catalog nu mai poate fi scoasă de acolo. În al doilea rând, acesta este un instrument care va permite implicarea tuturor celor interesaţi, inclusiv administratori de păduri, dar şi organizaţii neguvernamentale sau instituţii de cercetare sau chiar cetăţeni.
Cele mai mari suprafeţe de păduri virgine sunt în zona parcurilor naţionale din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara, dar şi în Munţii Făgăraş. Parte din aceste păduri au fost propuse spre nominalizare ca situri de patrimoniu natural sub egida UNESCO.