Doina Melinte, alergătoarea după recorduri şi medalii
Articol de Stefania Grigore, 25 iulie 2016, 08:37
De la Hudeşti, Botoşani, acolo unde a văzut lumina zilei, în 1956, pe podiumul Jocurilor Olimpice de la Los Angeles, 1984…Aceasta este drumul parcurs, cu multă ambiţie şi trudă de una dintre cele mai mari campioane ale atletismului românesc. Este vorba despre Doina Melinte, o sportivă de excepţie, care a ridicat sportul la rang de artă şi precizie. Melinte i-a făcut pe iubitorii sportului să se bucure de atletism, pentru că nimeni nu poate uita aurul, câştigat la capătul memorabilei curse olimpice de 800 de metri, de la Los Angeles, 1984. Atunci, cu o mare putere de concentrare, cu dăruire şi ambiţie, Doina Melinte a reuşit să le învingă, printre altele, pe italianca Gabriella Dorio şi pe americanca Kim Gallagher, două din numele grele ale atletismului mondial, la aceea vreme
„Probele s-au desfăşurat chiar în ultimele zile ale Jocurilor Olimpice. Eram acolo de o lună şi în fiecare zi îi vedeam pe sportivi cum vin cu medalii. Mă rugam la Dumnezeu să vină şi pentru mine aceea zi…Ascultam caseta Rugă pentru părinţi, a lui Adrian Păunescu, îmi doream şi ştiam că voi învinge.”
Finişul Doinei la 800 de metri, pe pista de la Los Angeles, a fost unul de poveste, de istorisit peste ani şi ani nepoţilor, celor care cred în minuni adevărate, înfăptuite cu muncă şi sudoare…Doina Melinte a reuşit ia faţa principalelor adversare, cu 200 de metri înainte de linia de sosire şi să fie sigură, atunci când mai erau de parcurs 60 de metri, că efortul şi străduinţa ei se vor traduce în aur….Doina a accelerat, reuşind să ajungă în fruntea tuturor alergătoarelor şi era de neoprit. Nu numai că a reuşit să îi reziste americancei, dar s-a distanţat la peste o secundă pe ultima linie dreaptă. Aurul obţinut de Melinte a fost dublat de un bronz obţinut de Fiţa Lovin, iar România a înregistrat una dintre cele mai frumoase victorii pe pista de atletism. În aceeaşi competiţie mondială, Doina Melinte a reşit să câştige şi o medalie de argint, în proba de 1500 de metri, o fracţiune de secundă făcând diferenţa, faţă de aurul olimpic…