Memoriile unei dependente de artă
Articol de cristina.toma, 23 iulie 2016, 15:27 / actualizat: 25 iulie 2016, 15:31
O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita in aceasta vara, mai ales daca iubiti arta este cea intitulata „Memoriile unei dependente de arta”, de fapt memoriile lui Peggy Guggenheim, aparuta in traducere romaneasca la editura Pandora M.
Peggy Guggenheim s-a nascut intr-o familie vestita prin bogatia ei dar si prin operele filantropice pe care le-a infaptuit de-a lungul vremii. Insa ceea ce este fascinant la aceasta doamna este ca in opt ani a reusit sa schimbe fata artelor secolului 20 iar viaţa sa, atat cea publică cat si cea privată, a fost la fel de radicală precum colecţia pe care a deţinut-o.
Patroană a artelor încă din anii 1930, Peggy Guggenheim ne oferă, într-un autoportret plin de sinceritate, o perspectivă din interior asupra începutului artei moderne, făcând mărturisiri revelatoare despre familia sa bogată şi excentrică, despre relaţiile sale personale şi oferindu-ne portrete adesea surprinzătoare ale artiştilor înşişi.
Confesiunile unei dependente de artă imortalizează un capitol însemnat din istoria artei moderne, precum şi personalitatea uneia dintre cele mai fervente susţinătoare a ei.
”Ar trebui să ne mulţumim, deocamdată, cu ceea ce a produs secolul XX — Picasso, Matisse, Mondrian, Kandinsky, Klee, Léger, Braque, Gris, Ernst, Miró, Brâncuşi, Arp, Giacometti, Lipchitz, Calder, Pevsner, Moore şi Pollock. Astăzi este vremea colecţionării, nu a creaţiei.
Haideţi cel puţin să conservăm şi să le oferim oamenilor toate marile comori pe care le avem”, scrie Peggy Guggenheim.
Din jurnalul acestei dependente de arta putem afla multe nu doar despre istoria artei dar si despre atmosfera inceputului de secol 20 iar sinceritatea cu care este scrisa cartea va va face sa nu o lasati din mana pana cand nu veti intoarce si ultima pagina.