Concert SoNoRo Conac în Casa de Oaspeți a Prințului de Wales
Articol de , 29 iulie 2016, 09:28
Casa de Oaspeți a Prințului de Wales din Valea Zălanului va găzdui sâmbătă, 6 august, de la ora 18.00, concertul SoNoRo Conac al lunii august.
Casa de Oaspeți a Prințului de Wales din Valea Zălanului este una dintre cele două reședințe pe care moștenitorul coroanei Marii Britanii le deține în România. Pasiunea Prințului Charles pentru Transilvania și patrimoniul cultural pe care această zonă îl conservă este bine cunoscută deja, acesta implicându-se începând cu 1998 în proiecte de dezvoltare a zonei.
Casa de Oaspeți din Valea Zălanului a fost restaurată respectându-se cele mai bune practici în domeniu și este mobilată cu obiecte autentice ce respectă tradiția zonei. Cât timp nu este locuită de Prințul Charles și de suita sa, casa este pusă la dispoziția publicului larg.
Spațiul în care va fi susținut concertul, dar și interpreții săi fac din acest eveniment unul deosebit.
Muzicienii interpreți sunt Ella Bokor (violoncel), Sabin Penea (vioară) și Sandor Antal (violă), bursieri SoNoRo-Interferențe. Aceștia vor interpreta alături de Răzvan Popovici, directorul Festivalului, lucrări de Ludwig van Beethoven, Béla Bartók, Frank Bridge, Edward Elgar, George Enescu și György Ligeti.
Sub motto-ul “Avem nevoie de adevărați muzicieni, nu doar de buni instrumentiști”, SoNoRo-Interferențe, programul educativ din cadrul Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, oferă în fiecare an un program de studiu celor mai talentați tineri muzicieni. Sesiunile de lucru se desfășoară în România, la Portul Cultural Cetate, în Italia la Montepulciano (Palazzo Ricci) și în Germania, la Traunstein, in colaborare cu Festivalul Chiemgauer Musikfrühling.
Ediția a IV-a a Festivalului SoNoRo Conac va continua în luna septembrie cu alte două concerte, în spații de referință pentru patrimoniul arhitectural românesc:
– Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România, Cisnădioara, jud. Sibiu (14 septembrie 2016)
– Cetatea Făgăraș, jud. Făgăraș (15 septembrie 2016) Accesul la concertele SoNoRo Conac se face doar pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile)
Despre SoNoRo Conac
În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac – , care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2014,
SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Vila Dobrușa din Drăgășani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlați, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia, Sinagoga din Bistrița, Castelul Corvinilor din Hunedoara și Conacul Hodoni de lângă Timișoara. În 2015, concertele SoNoRo Conac au fost găzduite de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, Biserica Evanghelică din Herina, – Muzeul Național "George Enescu" din București, Catedrala Romano-Catolică / Alba-Iulia, Biserica fortificată / Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, Primăria Sectorului 1 Banu Manta din București, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.