Un exercitiu de sinceritate: Strategia Nationala a Locuirii
Articol de , 29 iulie 2016, 19:46
România este pe locul 2 în UE, intre tarile cu nivelul cel mai ridicat al saraciei, insa conditiile de locuire sunt cele mai scazute din Europa se afirma in STRATEGIA NAȚIONALĂ A LOCUIRII, document initiat de guvernul Ciolos prin intermediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si supus in prezent dezbaterii publice.
Strategia se doreste a fi primul exercitiu de sinceritate din Romania de dupa 1990 atat in ce priveste situatia actuala a locuintelor cat si in ce priveste modernizarea si dezvoltarea spatiilor locative.
Autorii Strategiei afirma ca Romania este una dintre tarile cu cea mai mare viteza de scadere a populatiei din lume, cu o scadere a populației preconizata la peste 15% pana în 2050.
Numărul de locuinte depasește numarul de familii: exista aproximativ 8 milioane de locuinte la 7,2 milioane de familii.
Amploarea fenomenului migratiei din ultimii ani a generat un dezechilibru al cererii si ofertei, cu suprapopularea unor centre urbane si o crestere a numarului locuintelor neocupate in alte centre urbane.
Ca urmare, executivul estimeaza ca una din sase locuinte din tara noastra este neocupata, unul din procentele cele mai ridicate din lume.
In plus, fondul imobiliar se deteriorează rapid din cauza intretinerii necorespunzatoare și a gestionarii inadecvate a cladirilor multifamiliale (blocuri-n.r.) vechi.
In acelasi proiect de Stategie Nationala, MDRAP mai recunoaste un fenomen foarte vizibil inclusiv in Bucuresti, si anume ca multe familii cu venituri scazute si medii locuiesc in cladiri care sunt monumente istorice sau in cladiri cu risc seismic ridicat precum si in cartiere darapanate, iar acestea familii nu au resursele necesare pentru a face imbunatatirile necesare.
Autorii Strategiei Nationale recunosc faptul ca aceste cladiri reprezintă si un pericol pentru public dar si o amenintare la adresa patrimoniului arhitectural al Romaniei, dar considera, in acelasi timp, ca situatia poate fi considerata ca o oportunitate de revitalizare a cartierelor.
Pe de alta parte, guvernul afirma ca locuintele proprietate de stat reprezinta sub 2% din fondul imobiliar deci sunt insuficiente, nu satisfac cererea, așa cum reiese din listele de asteptare pentru închirierea de locuințe sociale.
Orașele importante ale tarii se confrunta cu o dubla amenintare: fenomenul extinderii urbane rapide si pierderi de populaţie.
In fine, dar nu cel mai putin important, executivul anunta ca in prezent cheltuielile pentru construrea de locuinte publice sunt efectuate prin intermediul a aproximativ 20 programe diferite
în consecinta, autorii Strategiei Nationale a Locuirii afirma ca reforma politicii locuirii este necesara si reprezinta o oportunitate pentru Romania de a valorifica mai bine potentialul imobiliar existent, pentru a utiliza mai eficient resursele bugetare si pentru a le directiona catre persoanele care au cea mai mare nevoie de sprijin, pentru a oferi acestor persoane locuinte sigure, care sa fie în conformitate cu puterea lor de cumparare, sau cu puterea de gestionare a cheltuielilor zilnice pentru locuire.